"Daca Fondul nu se listeaza in 2008, nu voi mai fi presedinte"
Dan Paul, sceptic: "Acum sunteti in marsarier"Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a anuntat ieri ca listarea companiei pe care o conduce se va finaliza in vara an
"Daca Fondul nu se listeaza in 2008, nu voi mai fi presedinte"
Dan Paul, sceptic: "Acum sunteti in marsarier"Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a anuntat ieri ca listarea companiei pe care o conduce se va finaliza in vara anului viitor, conform calendarului calculat de actionari. "Toata lumea asteapta compania noastra pe Bursa, iar eu sunt sigur ca anul viitor se va materializa acest lucru", a declarat acesta.
Replica lui Dan Paul, moderatorul discutiilor, a fost insa foarte sceptica. "Dupa cum merg lucrurile, nu cred ca anul viitor va veti lista. Fondul Proprietatea este prea legat de lumea politica. El este un proiect economic, o afacere. Listarea acestuia in 2008 nu este plauzibila, daca lucrurile merg ca pana acum Sa zicem ca ar fi posibil acest lucru daca veti schimba viteza de mers a lucrurilor, cam la nivelul 3. Dar cum la momentul de fata sunteti in marsarier, e cam greu sa depasiti asa multe trepte intr-un timp asa de scurt". Presedintele Asociatiei Brokerilor a declarat ca nu vrea sa intre in polemica, ci din contra, doreste sa lanseze o provocare, un pariu, in speranta ca poate chiar se va lista. Intrebat ce se va intampla daca pe 31 decembrie 2008 actiunile FP nu se vor tranzactiona la cota Bursei, Paunescu a declarat ca va demisiona. "Daca pana la finalul anului viitor nu ne vom lista la Bursa de Valori Bucuresti, eu nu voi mai fi presedintele Fondului", a raspuns acesta la provocarea lui Paul. Discutiile privind aducerea la cota Bursei de Valori Bucuresti a acestei companii dureaza de la inceputul acestui an, iar termenele de finalizare a procesului au fost impartite intre declaratiile ministrului Economiei si Finantelor si ale presedintelui Fondului. Proiectul privind listarea Fondului este in intarziere fata de calendarul anuntat initial de autoritati, potrivit caruia tranzactionarea pe piata de capital trebuia sa fie initiata inca din 2007, iar legislatia privind functionarea societatii a fost aprobata in luna iulie, dupa un an de discutii.Calendarul vizeaza listarea in vara anului viitorDin declaratiile lui Paunescu, pasii efectivi pentru listare nu au inceput inca. Concret, pana acum nu s-a materializat decat ordonanta Guvernului si aprobarea deciziei de catre actionari.
Pana la sfarsitul acestui an, va incepe si se va incheia evaluarea activelor FP, a explicat presedintele.
"In lunile urmatoare, vom evalua toate activele companiei pentru a vedea situatia concreta, in conformitate cu reglementarile interne si internationale. Prima etapa va viza aproximativ 95% din totalul activelor si ma astept ca valoarea sa fie foarte mare", a declarat presedintele in cadrul unui seminar pe problemele pietei de capital.
Pana in luna aprilie se vor alege consultantii financiari, intermediarii ofertei, dar si administratorul de Fond.
"Pentru sfarsitul acestui an, am programat selectarea consultantilor financiari, a celor care vor intermedia oferta. In luna aprilie, vom decide si administratorul de Fond. Urmeaza apoi ca procedurile sa fie aprobate de Guvern. Presupunand ca se va lucra in termeni normali, speram ca pana la jumatatea lunii mai 2008 sa avem acesti pasi pregatiti. Asadar, eu sunt sigur ca in vara anului viitor Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa printr-o oferta publica. Bineinteles, va conta foarte mult si daca in acea perioada conditiile pietei vor fi favorabile", a explicat presedintele FP.
Paunescu a mai facut apel la lege pentru listarea tuturor companiilor din portofoliul Fondului.
"Aceste companii au obligatia legala de a se lista la cota Bursei. Exista, din cate stiu eu, demersuri si promisiuni in acest sens, pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, dar nu cred ca se vor materializa anul viitor, poate abia in 2009", a mai spus Paunescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.