Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a inregistrat, in data de 20 noiembrie, cererea de rejudecare a asasinilor colonelului post-mortem Aurel Agache. Cererea de rejudecare a fost inaintata de senatorul UDMR, avocatul Gyorgy Frunda, pe baza
Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a inregistrat, in data de 20 noiembrie, cererea de rejudecare a asasinilor colonelului post-mortem Aurel Agache. Cererea de rejudecare a fost inaintata de senatorul UDMR, avocatul Gyorgy Frunda, pe baza hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din data de 27 septembrie, prin care inaltul for european a dat castig de cauza, partial, ucigasilor maiorului Aurel Agache. Urmasii acestuia saluta redeschiderea procesului.

Fiul maiorului linsat la revolutie, Aurel Dionisie Agache, ne-a declarat ca, desi pe site-ul UDMR-ului, Frunda a facut declaratii nationaliste si manipulatorii, trebuie stiut ca la Strasbourg acest capat de acuzare a fost respins ca neintemeiat. „Sper ca cei responsabili de tergiversarea procesului, respectiv procurorii Fabian Karoly si Luppinger Attila, sa fie trasi la raspundere pentru abuzurile pe care le-au facut in acest dosar si sa releve in fata organelor de justitie motivele reale pentru care practic i-au protejat pe ucigasi“, a spus Aurel Dionisie Agache, referitor la redeschiderea cazului.

Acesta a adaugat ca, „in privinta revizuirii si condamnarii statului roman pentru discriminare etnica, aceste afirmatii nu sunt decat niste minciuni si aberatii care nu au nici un fundament juridic, ele nefiind decat o manipulare grosolana a opiniei publice maghiare, in preajma inceperii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.“ Fiul fostului politist spune ca, desi Frunda isi aloca la fel ca si o victorie hotararea CEDO, „ am depus si noi doua cereri la inaltul for european, ultima in data de 10 septembrie 2001 (dosarul 9812/02), si in sfarsit a inceput si in dosarul nostru examinarea preliminara. in plangerea mea adresata CEDO am subliniat aceste abuzuri ale justitiei romane, abuzuri pe care CEDO le-a condamnat in cazul Reiner si altii contra Romania“.

CEDO a dat castig de cauza, partial, criminalilor
Conform hotararii datate din 27 septembrie 2007, CEDO a dat castig de cauza, partial, criminalilor de la Targu Secuiesc, care in timpul Revolutiei din decembrie 1989 l-au ucis cu bestialitate, iar apoi au profanat corpul neinsufletit al maiorului Aurel Agache.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.