Pe langa cresterea pretului petrolului, Gazprom ameninta cu marirea pretului la gazeDirectorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a avertizat ca punerea in aplicare a planului Comisiei Europene de a limita accesul grupurilor straine in s
Pe langa cresterea pretului petrolului, Gazprom ameninta cu marirea pretului la gazeDirectorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a avertizat ca punerea in aplicare a planului Comisiei Europene de a limita accesul grupurilor straine in sistemul energetic european, care este considerata a fi o masura a UE de a restrictiona accesul Gazprom, va duce la majorarea preturilor gazelor naturale, informeaza revista Forbes, citand un articol din Financial Times. Medvedev a declarat ca tine sa avertizeze omologii sai din UE de potentialele consecinte ale unei propuneri a Comisiei de a impiedica Gazpromul si alte companii extra-comunitare sa controleze retelele de energie din blocul comunitar.
Propunerea care face parte din planul CE de "descentralizare" ce presupune separarea operatiunilor de productie de energie de cele de distributie nu a avut niciun impact asupra planurilor de investitii ale Gazprom in proiectele importante, a declarat oficialul Gazprom.
Continuarea liberalizarii pietei gazelor din UE va duce inevitabil la cresterea preturilor, cu circa 50%, a spus Medvedev.
Gazprom, care furnizeaza aproximativ 25% din gazele naturale necesare UE, incearca sa calculeze care vor fi efectele propunerii CE asupra investitiilor deja existente in retelele de distributie europene. Grupul controlat de statul rus are o companie mixta cu BASF, care controleaza 15% din piata Germaniei, precum si investitii similare in Italia, Franta si Marea Britanie.Pretul petrolului, la milimetri distanta de 100 dolari/barilPetrolul de referinta la bursa americana, cu livrare in luna ianuarie, a fost cotat ieri la nivelul record de 99,29 dolari pe baril in prima parte a sedintei de tranzactionare, dar a revenit ulterior la 98,64 de dolari, in crestere cu 61 de centi de la inceputul zilei. Pretul titeiului Brent a crescut cu 50 de centi, la 95,99 dolari pe baril. Pretul petrolului se apropie astfel de recordul istoric, ajustat la inflatie, de 101,7 dolari pe baril, atins in aprilie 1980.
Cel mai recent record atins de pretul petrolului a fost de 98,62 dolari pe baril. In ansamblu, din luna august, cotatia titeiului a castigat peste 40%, pe fondul deprecierii dolarului si al ingrijorarilor legate de nivelul limitat al livrarilor OPEC, care vor afecta rezervele de iarna.
Koo Ja-kown, analist in domeniul petrolier la compania coreeana nationala Korea National Oil Corp (KNOC), a afirmat ca livrarile de petrol si stocurile de combustibili in sezonul de iarna persista, datorita faptului ca lichiditatile speculative intra pe piata, in timp ce dolarul se depreciaza.
Deprecierea dolarului protejeaza cererea din partea statelor a caror economie nu este dependenta de dolari, putand forta producatorii din cadrul OPEC sa sustina preturile la un nivel ridicat pentru a contracara reducerea puterii de cumparare a monedei americane.
Valuta americana a coborat ieri la un nou minim record in raport cu euro, precum si cu un cos format din principalele valute internationale, dupa ce banca centrala americana, Rezerva Federala (Fed), a revizuit in scadere estimarile privind avansul economic pentru anul 2008. Aceasta revizuire a contribuit astfel la mentinerea estimarilor privind o noua reducere a dobanzii de referinta in luna decembrie.Chavez avertizeaza in legatura cu "sfarsitul petrolului"Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat marti seara, in timpul unei vizite scurte in Portugalia, ca lumea trebuie sa se pregateasca pentru a face fata sfarsitului erei petrolului. El a adaugat ca Venezuela este, impreuna cu Rusia, Iranul si Arabia Saudita, unul dintre ultimii mari producatori de petrol.
Galp Energia, cea mai importanta companie din industria petrolului si a gazelor din Portugalia si compania petroliera de stat din Venezuela PDVSA au anuntat marti ca au semnat un acord in sectorul gazelor naturale.
Portugalia ar putea sa primeasca, incepand din 2013, doua miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat pe an. "Venezuela vrea sa fie o sursa importanta de energie sigura pentru Portugalia. Nu suntem egoisti", a explicat Chavez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.