La Humanitas a aparut, recent, "Terorismul intelectual", o carte scrisa de un jurnalist, Jean Sevillia (nu, n-a fost acolo pe 7 mai 1986...) El vorbeste aici, printre altele, despre o clica, un areopag, o minoritate, in fine, aceea a intelectualilor
La Humanitas a aparut, recent, "Terorismul intelectual", o carte scrisa de un jurnalist, Jean Sevillia (nu, n-a fost acolo pe 7 mai 1986...) El vorbeste aici, printre altele, despre o clica, un areopag, o minoritate, in fine, aceea a intelectualilor de stanga francezi care, prin orbirea de care au dat dovada, au facut anumite servicii diavolului comunist. Desigur, exista si altii care au facut servicii inverse, balaurului nazist, dar nu despre el ne vorbeste autorul. De ce? Pentru ca acestia au fost deja pedepsiti. Pe cand ceilalti nu. Eu propun urmatoarea analogie: Sartre si compania sunt niste boieri francezi ai mintii care au manipulat vreme de decenii opinia publica franceza, deturnand in favoarea lor sensul unor evenimente discutabile, independenta Algeriei sau revolta studenteasca din mai 1968; ei s-au facut ca nu tin seama de drama decatolicizarii tarii, de cea a declasarii familiei in societate, de politica aberanta a corectitudinii, in fine. Acum, daca Jean Sevillia are dreptate, inseamna ca elita noastra intelectuala se constituie si ea, schimband ceea ce e de schimbat, intr-o casta suficient de puternica pentru a drena opinia publica. si ca, daca Sevillia e publicat la Humanitas, ar trebui sa i se alature repede Sorin Adam Matei. Daca lucrurile nu stau asa, atunci Editura Humanitas ar trebui sa regrete faptul ca publica un nostalgic al imperiului francez, un prefatator al unui volum despre Viena lui Hitler si prieten al Austriei, si sa se reorienteze. Iar daca nu se va intampla nimic din toate astea, cum e cel mai probabil, atunci inseamna, pur si simplu, ca una spunem si alta fumam.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.