Premierul Tariceanu s-a pronuntat din nou, ieri, pentru infiintarea unei companii energetice nationale, care sa includa societati puternice cu un capital de stat. Privatizarea tuturor companiilor ar obliga autoritatile romane sa accepte deciziile lua
Premierul Tariceanu s-a pronuntat din nou, ieri, pentru infiintarea unei companii energetice nationale, care sa includa societati puternice cu un capital de stat. Privatizarea tuturor companiilor ar obliga autoritatile romane sa accepte deciziile luate de investitorul strain, a aratat prim-ministrul, citat de Mediafax.
"Daca toate companiile din Romania vor fi privatizate si nu vom mai avea societati mari cu capital romanesc, toate deciziile privind evolutia Romaniei nu se vor mai lua in tara, ci la sediul fiecarei companii din tara de provenienta. Acest lucru ar putea sa ne coste", a spus Tariceanu intr-o conferinta de presa sustinuta la Bacau.
Autoritatile romane intentioneaza sa infiinteze o companie energetica nationala, dupa modelul grupurilor CEZ (Cehia) sau Enel (Italia), alcatuita din hidrocentrale, termocentrale, un complex energetic si filiale de distributie a energiei, care sa investeasca atat in tara, cat si in alte state.
Noua societate ar putea fi formata din complexul energetic Turceni sau Rovinari, doua sau toate cele trei filiale de distributie a energiei care nu au fost privatizate, reprezentate de Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord, reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda si o parte din hidrocentralele mari, precum Portile de Fier.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat la inceputul lunii septembrie ca, la cativa ani de la infiintare, compania energetica nationala va avea actionar majoritar privat, vanzarea actiunilor urmand sa fie realizata prin listare la bursa.
Saptamana viitoare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prezenta in sedinta de Guvern un studiu realizat de firma de consultanta KPMG privind infiintarea companiei nationale energetice, in componenta careia vor intra mai multi producatori de electricitate.
"Guvernul va decide, in baza studiului, componenta companiei nationale energetice, iar o parte dintre producatorii care nu vor fi inclusi in viitoarea entitate vor fi privatizati", a declarat marti presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.|
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri ca infiintarea companiei energetice de stat va fi realizata prin atragerea unui partener institutional international, la fel ca in cazul Bancii Comerciale Romane (BCR). "Intentionam sa atragem un partener strain pentru infiintarea companiei energetice, ca in cazul BCR. Aceasta companie va detine sub 50% din piata", a afirmat Tariceanu intr-o inregistrare video prezentata la deschiderea unui forum in domeniul energiei organizat la Bucuresti de ForumInvest.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.