Guvernul britanic traverseaza o noua criza, dupa pierderea datelor personale a 25 milioane de platitori de impozite din arhivele Ministerului Finantelor Publice. Datele stocate pe doua CD-uri includ numele, varsta, numarul contului de banca si adrese
Guvernul britanic traverseaza o noua criza, dupa pierderea datelor personale a 25 milioane de platitori de impozite din arhivele Ministerului Finantelor Publice. Datele stocate pe doua CD-uri includ numele, varsta, numarul contului de banca si adresele contribuabililor.
In acest scandal a cazut pana acum un singur cap, presedintele Comisiei pentru impozite, Peter Gray. Dar responsabilul pentru finante al Opozitiei conservatoare, George Osborn, a pus ieri in discutie, in mod public, competenta actualului ministru de Finante, Alistair Darling (foto), detinator al functiei din vara acestui an, dupa ce Gordon Brown a devenit premier. Ministrul sustine ca nu exista nicio dovada de manipulare gresita a datelor la nivelul Ministerului. Pe de alta parte, el a recunoscut, intr-un interviu pentru BBC, ca aceasta "adevarata catastrofa" i-a zdruncinat serios credibilitatea. "Oamenii trebuie sa aiba incredere ca Guvernul le protejeaza informatiile personale, si acest lucru nu
s-a intamplat", a spus ministrul. El a adaugat ca toate cele 7,25 milioane de conturi bancare, care contineau datele beneficiarilor de alocatii pentru copii, sunt sub stricta supraveghere, persoanele care observa nereguli in cont fiind rugate sa se adreseze politiei.

Probleme din America
Este vorba de baza de date trimisa de HMRC Oficiului de audit de la Londra, in urma cu o luna, prin curier TNT, si de o greseala a americanilor, care ar fi descarcat datele de pe CD si le-ar fi retrimis unor utilizatori neidentificati. Directia de venituri si taxe din Ministerul de Finante britanic nu a fost informata despre scapare decat in urma cu doua saptamani, la 8 noiembrie, a insistat ministrul. Proportia scaparii este oricum alarmanta: 25 de milioane de oameni reprezinta mai mult de jumatate din populatia activa a Marii Britanii. Iar aceasta nu este singura problema pentru Cancelarul Esicherului. Ea se adauga pierderilor de la banca Northern Rock, influentate de criza americana a creditelor imobiliare fara acoperire. Actiunile bancii au scazut cu inca 15 la suta, dupa iesirea la iveala a scandalului "datelor pierdute". Ieri, ministrul de Finante a anulat o declaratie in Camera Comunelor, dupa ce bancile au cerut mai mult timp pentru procedurile de securitate. Cu aceasta ocazie, liderul Opozitiei conservatoare, David Cameron, a acuzat guvernul laburist ca "a dat gres la prima incercare de a proteja populatia".
Cautarea CD-urilor este o preocupare a tuturor autoritatilor Regatului Unit, in frunte cu Politia metropolitana din Londra si cu Comisia pentru plangeri, care supervizeaza oficial Directia Regala pentru Venituri si Taxe (HMRC). Impreuna cu Ministerul de Finante, intregul Guvern condus de Gordon Brown este intr-o criza fara precedent de la preluarea puterii, in urma cu jumatate de an. Unii observatori pun eroarea pe seama comasarii directiei pentru taxe din Ministerul Finantelor cu aceea pentru importuri, in 2005, pe cand Cancelar al Esicherului era actualul prim-ministru. Dincolo de atacurile Opozitiei conservatoare si liberal-democrate, un specialist in informatica al Universitatii Cambridge, Ross Anderson, a atras atentia ca strategia Guvernului britanic de centralizare a datelor este prea riscanta. "Daca nu s-ar fi intamplat in cazul acesta, s-ar fi intamplat oricand, in alta situatie", a spus profesorul, citat de BBC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.