Conflictele dintre taberele create in Universitatea "Babes-Bolyai" au atins un nou nivel, cel al atacurilor la persoana. Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, l-a acuzat ieri, pe decanul Facultatii de stiinte Politice Administrative si ale Comunicari (FSPAC)
Conflictele dintre taberele create in Universitatea "Babes-Bolyai" au atins un nou nivel, cel al atacurilor la persoana. Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, l-a acuzat ieri, pe decanul Facultatii de stiinte Politice Administrative si ale Comunicari (FSPAC), Catalin Baba ca incearca sa impiedice scoaterea la concurs a unor noi posturi de cadre universitare in cadrul sectiilor facultatii. Potrivit lui Bocsan, opozitia lui Baba este motivata de intentia acestuia de a-si angaja rudele la facultate.
"Daca problema se pune in acest fel, il somez si eu public pe domnul Bocsan sa faca publice identitatea si numarul finilor pe care ii are in Universitate, precum si inventarul tuturor cadrelor universitare care au fii sau sotii in aceasta institutie, iar lista acestora sa o faca publica prin intermediul Buletinului informativ al UBB", a replicat, ieri, Baba.

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", Nicolae Bocsan, a prezentat, ieri, o cerere pe care decanul Baba a facut-o Senatului Universitatii Babes-Bolyai in decembrie 2005, prin care solicita acordarea unor derogari de la media generala a anilor de studii ale unor cadre didactice asociate ale facultatii, care intentionau sa candideze la concursuri ale institutiei. El a spus ca, printre persoanele pentru care Baba a solicitat aceasta derogare, Bianca Cobarzan, Alina Chereches, Rares Chereches si Iustin Muresanu, doua sunt afini ai decanului Baba, Alina Chereches fiind sotia lui Baba, iar Rares Chereches - cumnatul acestuia. "Din cauza notelor slabe ale acestor persoane, Senatul a fost obligat sa blocheze acest concurs", a declarat Bocsan.
"Acesta este un stil comunist de a reactiona la o confruntare de idei, printr-un atac la persoana", a afirmat Catalin Baba, decanul FSPAC, in replica la atacurile rectorului Bocsan. "Astfel de cereri de derogare sunt niste formalitati curente in activitatea unei facultati, iar o astfel de derogare nu implica automat ocuparea unui post. Concursurile nu se pot face pentru anumite persoane. Posturile vacante se anunta cu mult timp inainte, iar accesul la concurs este liber tuturor", a explicat Baba. El a mai spus ca, in acel moment, Alina Chereches nu era sotia lui si "nici nu a participat la acel concurs". Baba a precizat ca actuala sa sotie "era in 2005 cadru didactic asociat al facultatii, la extensia din Satu Mare, unde a predat inca din 2001".
Scandalul care a produs aceasta confruntare publica s-a declansat odata cu contestarea in contencios administrativ de catre FSPAC a deciziei Senatului Universitatii de a scoate la concurs sase posturi de cadre universitare in cadrul facultatii. "Mi se pare halucinant ca un sef de catedra sa nu recunoasca dreptul Senatului de a scoate posturi la concurs, atunci cand sectia refuza acest lucru", a afirmat Nicolae Paun, seful Biroului de Presa al UBB. "Dar pe mine nu ma intereseaza aceste probleme grave, ci imaginea Universitatii", a rabufnit Paun, revoltat de faptul ca Facultatea de stiinte Politice a depus o plangere in contencios impotriva deciziei Senatului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.