Premierul moldovean Vasile Tarlev considera ca deschiderea celor doua consulate romanesti solicitate de autoritatile romane in Republica Moldova nu ar rezolva problema vizelor pentru cetatenii moldoveni si ca acest subiect este unul politizat, transm
Premierul moldovean Vasile Tarlev considera ca deschiderea celor doua consulate romanesti solicitate de autoritatile romane in Republica Moldova nu ar rezolva problema vizelor pentru cetatenii moldoveni si ca acest subiect este unul politizat, transmite Rompres.

"S-a constatat ca deschiderea consulatelor nicidecum nu va rezolva problema, care, cu regret, este politizata, sofisticata. In loc sa ne ocupam, cei responsabili, de a crea conditii aici in sistem, noi cautam nu stiu pe cine tap ispasitor", a afirmat premierul Tarlev.

Seful guvernului moldovean a adaugat ca la Consulatul roman din Chisinau se formeaza cozi deoarece, spune el, sistemul este birocratizat.

"Este necesar sa patrundem in esenta problemei si de a hotari asa cum hotarasc toate tarile lumii. Un exemplu bun este Bulgaria, care a anulat plata pentru viza, pentru tranzit si aceste birocratizari sofisticate, politizate de unii functionari birocratici. Este necesar de a se gasi solutii ca cetateanul sa nu fie la coada, ca omul sa nu stea nopti la rand si atunci vom aprecia pozitiv. Pana atunci este imposibil de a lauda pe cineva", a adaugat Vasile Tarlev .

La inceputul acestui an, cu prilejul unei vizite la Chisinau a presedintelui roman Traian Basescu, presedintele moldovean Vladimir Voronin a acceptat deschiderea a inca doua oficii consulare, la Cahul si Balti, pentru rezolvarea numarului mare al solicitantilor de viza pentru Romania, ca ulterior seful statului moldovean sa respinga categoric propunerea partii romane.

Consulatul Romaniei la Chisinau a trecut incepand de marti, 20 noiembrie, la un nou sistem de preluare a cererilor de viza, acesta urmand sa functioneze pe baza principiului "primul venit, primul servit". Autoritatile romane au renuntat sistemul de programare online, din cauza problemelor tehnice care apareau si pentru faptul ca multi cetateni ai Republicii Moldova nu aveau posibilitatea de a se programa prin internet.

Din luna decembrie a.c., Consulatul Romaniei in Republica Moldova ar urma sa aiba un sediu nou, mai spatios, iar personalul va fi suplimentat cu 16 persoane, ceea ce va putea ajuta la eliberarea unui numar mai mare de vize si la evitarea cozilor din fata sectiei consulare care nu au disparut de la introducerea regimului de vize, la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.