Peste 2,2 milioane de romani au semnat pentru fondurile de pensii obligatorii pana la 15 noiembrie, iar ING Fond de Pensii este lider la atragerea de semnaturi, se arata intr-un raport al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. In pe
Peste 2,2 milioane de romani au semnat pentru fondurile de pensii obligatorii pana la 15 noiembrie, iar ING Fond de Pensii este lider la atragerea de semnaturi, se arata intr-un raport al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. In perioada 17 septembrie-15 noiembrie, ING Fond de Pensii s-a situat pe prima pozitie prin atragerea a 762.265 de semnaturi, ceea ce reprezinta 34,6% din piata.
Pe locul secund in clasamentul fondurilor de pensii private se afla Allianz-Ţiriac Fond de Pensii, cu 567.404 participanti atrasi si o cota de piata de 25,77%.
Pe locul al treilea a trecut Generali Fond de Pensii, cu 188.952 semnaturi atrase in primele doua luni si o cota de piata de 8,58%, care a surclasat Aviva Fond de Pensii, care a raportat 184.853 de participanti la pilonul II si o cota de piata de 8,39% pana pe 15 noiembrie, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Tot in perioada 17 septembrie - 15 noiembrie, Interamerican Fond de Pensii a atras 137.631 participanti (6,25% cota de piata), AIG Fond de Pensii a raportat 123.581 aderenti (5,61%), BT Aegon Fond de Pensii a adunat 63.936 de semnaturi (2,9%), iar BRD Fond de Pensii - 56.806 aderenti (2,58%).
BCR Fond de Pensii a raportat 49.031 de aderenti pana pe 15 noiembrie, Omniasig Pensii - 31.318, OTP -13.818, iar ultimul fond care a depasit 10.000 de participanti atrasi in doua luni de la startul campaniei a fost cel administrat de Bancpost, cu 12.446 aderenti raportati. Prima Pensie a atras 7.442 de participanti, iar fondul administrat de grupul sloven KD a ajuns la 1.149 de aderenti.
Un singur fond de pensii private obligatorii - Zepter - a raportat zero aderenti dupa doua luni de la startul campaniei, in timp ce trei fonduri, AG2R, Marfin si MKB Romexterra, au strans fiecare mai putin de 1.000 de aderenti.
Urmatoarele raportari privind numarul celor care au aderat la un fond de pensii private vor fi facute la 15 decembrie 2007 si la 17 ianuarie 2008.Activele fondurilor de pensii vor ajunge la 300 mil. euro in 2008Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2% care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II sa creasca la 6% in 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare, a spus presedintele Comisiei, Mircea Oancea.
"In conditiile in care toti administratorii adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intamplat in Ungaria", a mai spus Oancea.
Legea actuala prevede ca 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata in primul an de activitate, urmand ca procentul sa creasca cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.
Oancea a precizat ca piata a optat pentru un randament mediu de teama sa nu aiba randament mai mic cu 3-4% decat cel stabilit prin lege si sa fie nevoiti sa iasa din sistem.
"Unii administratori au ales sa investeasca in instrumente sigure, intrucat comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sa le suporte prin tranzactionare pe Bursa sunt ridicate", a adaugat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.
"CSSPP intentioneaza sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutuale, insa suntem in proces de analiza interna si cautam solutii in acest sens", a mai spus Oancea.
Ordonanta de urgenta va stabili modul privind colectarile contributiilor la fondurile de pensii, astfel incat sa nu existe temeri ca banii nu vor ajunge la administratori in conditii de siguranta, a subliniat Oancea. Potrivit lui Oancea, activele fondurilor de pensii vor ajunge in 2008 la peste 300 milioane euro, adica circa 0,2% din PIB. Din aceasta suma, 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.