Vinul rosu previne bolile cardiovasculare, diabetul si bolile sistemului nervos. Cu conditia sa bem nici mai mult, nici mai putin de 300 de mililitri de vin rosu, jumatate din cantitate la pranz, jumatate seara. "Trebuie sa facem o distinctie
Vinul rosu previne bolile cardiovasculare, diabetul si bolile sistemului nervos. Cu conditia sa bem nici mai mult, nici mai putin de 300 de mililitri de vin rosu, jumatate din cantitate la pranz, jumatate seara. "Trebuie sa facem o distinctie intre consumul de alcool si consumul de vin, acesta din urma fiind o bautura naturala, care are mai multe avantaje decat dezavantaje", a precizat academician doctor Constantin Popa la simpozionul "Vinul si sanatatea", organizat de Academia de Stiinte Medicale din Romania si Oficiul National al DeÂnumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole (ONDOV). ConÂcenÂtratia de antioÂxidanti este de zece ori mai mare in vinul rosu decat in cel alb, asa incat se explica de ce medicii il recomanda intotdeauna pe cel rosu. Actiunea anÂtioÂxidanta a fost demult evidentiata, la fel ca si mecanismul prin care vinul rosu ofera protectie cardiovasculara. Studiile au aratat ca un consum moderat de vin rosu reduce pana la jumatate riscul comÂpliÂcatiilor cardiovasculare. "Vinul se impaca neobisnuit de bine cu inima. Orice bolnav care nu are contraindicatii poate bea zilnic 150 de mililitri de vin rosu pe zi, chiar si bolnavii cu infarct acut. O persoana sanatoasa poate bea, in medie, 300 de mililitri pe zi, dar la doua mese diferite: jumatate din cantitate dupa masa de pranz, jumatate seara. Riscul de a bea in exces este mare, iar in acest caz efectul este contrar celui scontat, pentru ca poate provoca tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, cardiomiopatii sau ciroza hepaÂtica", atrage atentia prof. dr Eduard Apetrei, seful Clinicii de cardiologie de la Institutul "C.C. Iliescu". PROTECTIE. Vinul rosu are si efect neuroprotector, spune academicianul Constantin Popa. Consumat cu moÂderatie, vinul este un adjuvant in tratamentul paÂcientilor cu AlzÂheimer. Si anxietatea poate fi tratata cu vin, iar insomniacilor le induce si le intretine somnul. "Studiile au aratat ca la deÂgusÂtatorii de vinuri activitatile fiÂzice si intelectuale sunt mai performante. In cazul varstnicilor, el creste aportul energetic, imÂbuÂnatateste activitatea motorie si functia cognitiva", mai spune academician Constantin Popa. Insa abuzul are efecte traÂgice asupra sistemului nervos central, mai semnaleaza specialistul. Epilepsia, tulburarile psihice care merg pana la dementa sunt cateva dintre consecintele excesului de alcool. Diabet Potrivit studiilor, diabetul zaÂharat are o incidenta mai mica la persoanele care consuma cantiÂtaÂti mici sau moderate de alÂcool, in comparatie cu cele care nu consuÂma deloc. "Efectul este explicabil stiintific. Sunt mecaÂnisÂme metabolice importante caÂre stimuÂleaÂza oxidarea glucozei in organism, amelioreaza sensibilitatea celuÂlelor periferice", spuÂne Constantin Ionescu-TarÂgoÂviste, de la InsÂtitutul de Boli de NuÂtriÂtie si Metabolice "Nicolae PauÂlescu". Cantitati mici de vin rosu pot bea si pacientii inÂsuÂliÂnoÂdependenti, dar exista pericolul de hiÂpoÂgliÂcemie, asa incat el trebuie recomandat numai de specialist. oana.antonescu@jurnalul.ro
Despre autor: