Vinul rosu previne bolile cardiovasculare, diabetul si bolile sistemului nervos. Cu conditia sa bem nici mai mult, nici mai putin de 300 de mililitri de vin rosu, jumatate din cantitate la pranz, jumatate seara. "Trebuie sa facem o distinctie
Vinul rosu previne bolile cardiovasculare, diabetul si bolile sistemului nervos. Cu conditia sa bem nici mai mult, nici mai putin de 300 de mililitri de vin rosu, jumatate din cantitate la pranz, jumatate seara. "Trebuie sa facem o distinctie intre consumul de alcool si consumul de vin, acesta din urma fiind o bautura naturala, care are mai multe avantaje decat dezavantaje", a precizat academician doctor Constantin Popa la simpozionul "Vinul si sanatatea", organizat de Academia de Stiinte Medicale din Romania si Oficiul National al De­numirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole (ONDOV). Con­cen­tratia de antio­xidanti este de zece ori mai mare in vinul rosu decat in cel alb, asa incat se explica de ce medicii il recomanda intotdeauna pe cel rosu. Actiunea an­tio­xidanta a fost demult evidentiata, la fel ca si mecanismul prin care vinul rosu ofera protectie cardiovasculara. Studiile au aratat ca un consum moderat de vin rosu reduce pana la jumatate riscul com­pli­catiilor cardiovasculare. "Vinul se impaca neobisnuit de bine cu inima. Orice bolnav care nu are contraindicatii poate bea zilnic 150 de mililitri de vin rosu pe zi, chiar si bolnavii cu infarct acut. O persoana sanatoasa poate bea, in medie, 300 de mililitri pe zi, dar la doua mese diferite: jumatate din cantitate dupa masa de pranz, jumatate seara. Riscul de a bea in exces este mare, iar in acest caz efectul este contrar celui scontat, pentru ca poate provoca tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, cardiomiopatii sau ciroza hepa­tica", atrage atentia prof. dr Eduard Apetrei, seful Clinicii de cardiologie de la Institutul "C.C. Iliescu".   PROTECTIE. Vinul rosu are si efect neuroprotector, spune academicianul Constantin Popa. Consumat cu mo­deratie, vinul este un adjuvant in tratamentul pa­cientilor cu Alz­heimer. Si anxietatea poate fi tratata cu vin, iar insomniacilor le induce si le intretine somnul. "Studiile au aratat ca la de­gus­tatorii de vinuri activitatile fi­zice si intelectuale sunt mai performante. In cazul varstnicilor, el creste aportul energetic, im­bu­natateste activitatea motorie si functia cognitiva", mai spune academician Constantin Popa. Insa abuzul are efecte tra­gice asupra sistemului nervos central, mai semnaleaza specialistul. Epilepsia, tulburarile psihice care merg pana la dementa sunt cateva dintre consecintele excesului de alcool.   Diabet Potrivit studiilor, diabetul za­harat are o incidenta mai mica la persoanele care consuma canti­ta­ti mici sau moderate de al­cool, in comparatie cu cele care nu consu­ma deloc. "Efectul este explicabil stiintific. Sunt meca­nis­me metabolice importante ca­re stimu­lea­za oxidarea glucozei in organism, amelioreaza sensibilitatea celu­lelor periferice", spu­ne Constantin Ionescu-Tar­go­viste, de la Ins­titutul de Boli de Nu­tri­tie si Metabolice "Nicolae Pau­lescu". Cantitati mici de vin rosu pot bea si pacientii in­su­li­no­dependenti, dar exista pericolul de hi­po­gli­cemie, asa incat el trebuie recomandat numai de specialist.   oana.antonescu@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.