Proiectul inedit al viitorului muzeu de istorie al Europei va cuprinde exponate atat ale "marii", cat si ale "micii" istorii a continentului dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Intentia autorilor proiectului este de a prezenta atat marile
Proiectul inedit al viitorului muzeu de istorie al Europei va cuprinde exponate atat ale "marii", cat si ale "micii" istorii a continentului dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Intentia autorilor proiectului este de a prezenta atat marile evenimente ce au marcat istoria europeana dupa cel de-al doilea razboi mondial, cum au fost decolonizarea, crearea CEE (Comunitatea Economica Europeana) sau caderea Zidului Berlinului, cat si evolutia vietii de zi cu zi, in aceeasi perioada. "Am incercat sa prezentam Europa altfel, ca sa-i atragem pe oameni spre ceva ce li s-ar fi parut, in mod obisnuit, rece, birocratic si distant", a explicat istoricul Elie Barnavi, fost ambasador al Israelului la Paris, coautor al proiectului.  ISTORIE IN AVANPREMIERA. El a participat la expozitia de la Bruxelles, ce s-a dorit a fi avanpremiera viitorul muzeu. Dintre exponate, cateva atrag in mod special atentia. Astfel, intr-un hol lunguiet, doua rachete balistice ­ una sovietica si cealalta americana ­ asezate amenintator, fata-n fata, sugereaza o Europa prinsa intre doua mari puteri rivale, in perioada razboiului rece. La sectiunea intitulata "Aceasta este istoria noastra", este prezentata si o copie originala a Tratatului de la Roma - documentul fondator al CEE (Comunitatea Economica Europeana) - langa care este asezata o pubela transparenta, in care sunt aruncate marci germane, pesetas spaniole si alte monede disparute o data cu aparitia monedei unice europene, euro.
SOCIETATEA DE CONSUM. Avantul societatii de consum in Europa Occidentala a anilor a€™50 este sugerata de o pereche de chiloti din nylon, de culoare rosie, de ecranul unui televizor si de un covor din imitatie de piele de tigru. Alaturi de aceste exponate, se gasesc stiloul liderului polonez Lech Walesa, cu care a semnat, cand se afla la conducerea sindicatului "Solidaritatea", diferite acorduri cu fostii lideri comunisti, iar ceva mai departe, stropitoatrea fostului cancelar german, Konrad Adenauer, mare amator de gradinarit.   CETATENI EUROPENI. Uniunea Europeana este si ea personalizata prin diferite obiecte aprtinand cate unuia dintre 27 de cetateni alesi din fiecare stat membru. Intre aceste "vestigii" se gasesc o statueta a Fecioarei Maria, pe care un camionagiu portughez, Manuel Perreira, care apare intr-o proiectie video si pe care o purta la el tot timpul. Perreira si statueta simbolizeaza modul in care desfiintarea contoalelor de frontiera din statele comunitare a schimbat viata soferilor de camioane. Intre alti cetateni europeni selectionati sunt un supravietuitor leton al gulagului sovietic, un francez si un britanic care au lucrat pe santierul tunelului de sub Canalul Manecii si vedeta hockey-ului slovac, Peter Stastny, care a devenit om politic. Infiintarea Muzeului Europei mai are insa de asteptat vreo cativa ani, din cauza birocratiei excesive si a complicatiilor juridice, politice si financiare. Cel mai probail, locatia muzeului va fi aleasa la Bruxelles.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.