Organigrama Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) cuprinde angajati cu functii decizionale ale caror interese comerciale dinamiteaza activitatea institutiei. Principalii actori ai jocurilor clientelare sunt fosti si actuali
Organigrama Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) cuprinde angajati cu functii decizionale ale caror interese comerciale dinamiteaza activitatea institutiei. Principalii actori ai jocurilor clientelare sunt fosti si actuali angajati ai agentiei, dar si manageri de succes ai unor societati din domeniul cadastrului si
publicitatii imobiliare.


ANCPI s-a infiintat in 2004, prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie (ONCGC) si prin preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei. Aflata in subordinea MIRA, ANCPI este una dintre institutiile de importanta strategica a Romaniei, datorita sistemului sau unitar si obligatoriu de evidenta a teritoriului national. Acest organism gestioneaza si realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar. In Romania, nu exista, in prezent, un sistem de cadastru general, spre deosebire de  majoritatea tarilor dezvoltate. Exista un proiect de cadastru general pe care ANCPI il va implementa pana in 2020 si care va costa un miliard de euro.


CIOCOII VECHI... ONCGC, prin reorganizarea caruia s-a infiintat ANCPI, a fost, inca de la inceput, o institutie buna "de capusat". Tendinta de capatuire a directorilor din ONCGC a inceput de acum multi ani. Inca din 1998, au fost trase primele semnale de alarma legate de implicarea unor reprezentanti ai conducerii din acea vreme in activitati comerciale similare cu cele ale Oficiului. Un prim exemplu este Constantin Savulescu, fost presedinte al ONCGC. El a fost implicat in firmele Geo Expert SRL, Carto Terra SRL si Somati Engenering SRL, firme ce prestau aceleasi activitati ca si Oficiul. Marian Csaki, fost presedinte al Oficiului, a detinut actiuni la Malm Square Co Import Export SRL. In prezent, Csaki este seful Fondului National Geodezic din cadrul ANCPI.

Mihai Calineanu, si el un fost director al Oficiului, a fost actionar in Gecamat 92 Impex SRL si Total International SRL. SC Gecamat 92 Impex SRL functioneaza si astazi, singurul actionar al ei ramanand fostul asociat al lui Calineanu, Neculai Jalba. In 2004, in urma unui control efectuat, de data aceasta, de defuncta Autoritate Nationala de Control s-a constatat ca mai multe persoane din conducerea Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrametrie si Cartografie (ICGFC) detineau firme al caror obiect principal de activitate era asemanator cu cel al institutului. Spiritul de intreprinzator al fostului director executiv, Dumitru Ghitau, s-a metamorfozat in persoana sotiei sale, Melania Ghitau, care a fost asociat si administrator in firma Toprom&Geohaus SA. Obiectul de activitate al societatii se inscria in domeniul institutiei pastorite de Dumitru Ghitau.

Fostul adjunct al lui Ghitau, directorul IGCFC, Mihail Gavrilescu, nu s-a sfiit nici el sa faca afaceri pe fata. Gavrilescu a fost implicat in Migav Serv SRL, care facea masuratori topo-geodezice, cartografie si studii geotehnice.


.....SI NOI. Prin Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor, in martie 2006, Mihai Busuioc a fost numit in functia de director general al ANCPI. Nu a stat prea mult in aceasta pozitie, fiind inlocuit, in iunie a.c., de Robert Iulian Tatu. Busuioc nu a plecat prea departe, ramanand in pozitia de director general adjunct al Agentiei. Recent, Busuioc a fost acuzat ca, impreuna cu alte cateva persoane, care s-au aflat sau inca se afla in organigrama ANCPI, a format un grup de interese sau "un sistem clientelar bine pus la punct".  Doua dintre aceste persoane sunt Costel Costineanu, directorul Directiei Informatica din cadrul ANCPI, si Ionut Savoiu, fost director general adjunct in cadrul aceleiasi institutii. Acesta din urma este actionar la Geodata Consulting & Management SRL, Geomatica SRL, Landnet SRL si Topazip SRL, toate din Targoviste si profilate pe activitati similare agentiei.

Botond Rakossy, fost director general adjunct al ANCPI, in prezent activand la Directia Operativa din cadrul Agentiei, a facut si continua sa faca afaceri pe picior mare. El detine impreuna cu familia trei societati care presteaza servicii cadastrale. Este vorba despre D.X.F SRL, Carto Service SRL si Topo Service SA, toate din Miercurea-Ciuc.

O alta figura interesanta in aceasta ecuatie comerciala este insusi presedintele Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie, Valeriu Manolache, fost membru in CA al ANCPI. Acesta detine 75% din actiunile Theotop SRL Bucuresti, societate care presteaza ce altceva decat planuri topografice, cartografie digitala, harti tematice sau cadastru imobiliar. Printre clientii Theotop se numara Guvernul Romaniei, ANCPI si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei. O alta societate la care Manolache este vicepresedinte si administrator este Infoplan International SRL, profilata tot pe activitati cadastrale. Johan Neuner, membru in consiliul de administratie al ANCPI si presedinte al Ordinului Geodezilor din Romania, face si el afaceri in domeniul cadastral, prin firma Nib-Geonav SRL si nu numai. Sotia acestuia, Doina Neuner, este actionara in Rege CAD SRL si R.G. CAD 2007.

Catalin Nicolae Paunescu, vicepresedinte al Asociatiei Patronale de Cadastru, Geodezie si Cartografie din Romania, este si el mai mult decat implicat in societati profilate pe activitati de cadastru. Paunescu este actionar in Digital Data Storage SRL, Star Professional Services SRL, Standard Data Corporation SRL, Advanced Technology Service SRL si Star Storage SRL.


PRIETENII CU INTERES. O alta acuzatie este legata de modul in care au fost atribuite activitatile de consultanta firmei daneze COWI AS pentru proiectul de cadastru general. In perioada respectiva, 2003-2005, Costel Costineanu era directorul unitatii din cadrul ANCPI care se ocupa de "proiectul cadastrului general si publicitatii imobiliare", finantat de BIRD, iar Savoiu era director in cadrul agentiei. In contul serviciilor de consultanta oferite, COWI AS a inclus si organizarea, in Danemarca, a unor "cursuri de instruire si pregatire a implementarii aplicatiei pentru specialisti cartografi romani". Interesant este ca de la aceste cursuri nu au lipsit Costineanu si Savoiu.

Tot atunci au fost puse bazele "prieteniei romano-daneze" dintre Costineanu si Lynn Holstein, care reprezenta Banca Mondiala in cadrul proiectului. Gurile rele sustin ca domnul Costineanu i-ar fi oferit lui Lynn Holstein anumite informatii confidentiale legate de proiectele ANCPI, pentru ca firma COWI AS sa poata adjudeca o parte din licitatiile aferente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.