Un proiect de lege depus de Partidul Conservator la Parlament introduce interdictia de a parasi temporar tara romanilor care au fost
condamnati pentru infractiuni deosebit de grave. Jurnalul National a contactat artisti si sportivi ai Romaniei

Un proiect de lege depus de Partidul Conservator la Parlament introduce interdictia de a parasi temporar tara romanilor care au fost
condamnati pentru infractiuni deosebit de grave. Jurnalul National a contactat artisti si sportivi ai Romaniei pentru a-si spune punctul de vedere fata de o astfel de masura.


Fostul mare tenisman Ilie Nastase este de acord cu introducerea interdictiei de a parasi temporar tara pentru romanii care savarsesc fapte foarte grave ca omorul, violul sau talharia. "Este foarte bine. Poate asa scapam de oamenii acestia care nu inteleg ca traiesc langa oameni normali. Trebuie sa ne protejam familiile", ne-a declarat Nastase. Fostul tenisman a aratat ca, in afara de adoptarea unei astfel de prevederi legale, ar trebui schimbata si situatia detinutilor. "Cei care sunt inchisi trebuie sa munceasca in puscarie, nu sa stea sa se uite la televizor. Ar trebui sa fie obligati sa munceasca pentru comunitate, sa stranga gunoaiele, sa astupe gropile... Poate asa le vine mintea la cap", a spus Nastase. Si actorul Florin Piersic s-a declarat din start de acord cu proiectul de modificare a Codului Penal. "Sunt de acord, pentru ca nu se poate ca un om care face de ras tara si pateaza numele oricarui roman, ca mine sau ca oricare altul, sa mai primeasca pasaport si sa mai poata intra in alte state. E impotriva firii. Trebuia sa se intample de mult acest lucru. Nici nu-mi vine sa cred ca s-a gandit cineva la asta. Nu se poate ca atunci cand plec in strainatate oamenii sa se uite cas la mine. Se uita la mine, vad ca sunt actor si ma intreaba daca sunt roman. Nu le vine sa creada. E penibil sa ajungi sa nu spui ce origine ai ca sa nu fii dat afara dintr-o sala de spectacol sau orice altceva, din cauza unora care fura, sau violeaza, sau dau foc la masini, sau mai stiu eu ce", ne-a declarat actorul Florin Piersic.


EXTINDERE. Interzicerea temporara a dreptului de a parasi tara pentru cei care au comis infractiuni grave este o masura buna, dar ea ar trebui aplicata si de celelalte tari ale UE, considera interpretul de muzica populara, Furdui Iancu. "Ar trebui ca o astfel de masura sa fie luata de fiecare stat care face parte din UE. Fiecare tara trebuie sa aiba grija de infractorii ei. Sa zicem ca acest proiect va fi votat de Parlament, dar ceilalti nu aplica o astfel de masura. Ce am rezolvat? Romanii care au tinichele de coada nu vor mai merge in strainatate. Dar fiecare societate are la randul ei infractori, oameni buni si rai, de cultura si asa mai departe. Fiecare tara are aceasta paleta a societatii", a aratat Furdui Iancu. Potrivit acestuia, daca o astfel de masura nu se ia in toata Europa, ar conduce la o discriminare pentru romanii care vor sa iasa in UE. "Sa se intample acest lucru peste tot... Infractorii sa fie tratati la fel de fiecare tara", a mai spus Furdui Iancu, precizand ca astfel de prevederi ar putea sa duca la scaderea infractiunilor atat la noi, cat si la nivel european. "In momentul in care comite o ilegalitate, cel in cauza stie ce consecinte il asteapta", a sustinut Nicolae Furdui Iancu.


La randul sau, solistul trupei Holograf, Dan Bittman, crede ca astfel de masuri trebuiau luate de mult timp. "Sunt tardive astfel de masuri...Trebuia sa ne gandim la asta de cand am intrat in UE... Dezastrul a inceput de ceva vreme", a spus Bittman, precizand ca prevederile initiativei legislative sunt bune in masura in care acestea nu incalca drepturile omului la libera circulatie. "Sunt convins ca oamenii vor fi ceva mai atenti, vor lua in calcul consecintele... Se vor gandi de doua ori inainte de a comite o infractiune", a sustinut Bittman, precizand insa ca el, personal, crede ca ar trebui mai degraba implementate o serie de programe menite sa ne pregateasca pentru contactul cu Europa. "Mai important este sa cream niste programe care sa ne aduca mai aproape de scoala, de educatie si civilizatie", a aratat Bittman. Cantaretul i-a acuzat pe liderii de etnii ca se implica putin in problemele create de membrii pe care ii reprezinta. Marele canotor, Ivan Patzaichin, considera "discutabila" interdictia de a parasi tara. "Pe de o parte ar fi bine, pe de alta parte nu ar fi bine. Exista dreptul de a calatori liber... Nu stiu cum este mai bine, insa cred totusi ca ar fi binevenita o lege care sa prevada restrictionari pentru ca nu este normal sa ne reprezinte oameni care fac asemenea atrocitati", ne-a spus Patzaichin. Artistul Florin Calinescu considera ca, atat timp cat o persoana si-a ispasit pedeapsa pe care au decis-o judecatorii, el trebuie apoi sa beneficieze de toate drepturile omului.


IMPLICARE. "Ce stiu este ca atunci cand mergi intr-o alta tara trebuie sa respecti regulile si legile acelei tari. Daca nu le respecti, nu te respecti pe tine insuti. E nevoie de masuri coercitive. Cred insa ca astfel de masuri trebuiau luate inainte de aderarea Romaniei la UE, cand unii oameni au penetrat granitele fara acte in regula", ne-a declarat la randul sau soprana Felicia Fillip. In opinia sopranei, in situatia creata de cazul Mailat, fiecare dintre noi este raspunzator, si cu atat mai mult oficialii si diplomatii statului roman. "Cred ca exista si un moment care nu trebuie scos din context. De ce acum si nu atunci cand au aparut primele probleme? Nu este de competenta mea, nu pot eu sa judec, dar este o situatie neplacuta pentru Romania si noi toti trebuie sa ne implicam pentru rezolvarea ei", a conchis Felicia Filip.
Compozitorul Marius Moga este de parere insa ca singurul lucru de care avem nevoie este un PR puternic al Romaniei. El nu crede ca oprindu-i pe cei care au comis infractiuni rezolvam ceva, pentru ca "exista oameni care comit infractiuni nu nationalitatea conteaza". "Mai bine am promova lucrurile bune facute de romani decat sa ne limitam noi pe noi insine", a conchis Marius Moga.


Actorul Alexandru Arsinel ne-a marturisit ca nu cunoaste acest proiect, dar a comentat ca legile prea aspre ne strica imaginea in lume, in sensul ca avem imaginea unui popor care nu poate fi astamparat decat prin masuri coercitive. Totusi, Arsinel admite ca astfel de legi sunt bune pentru ca "nu ne apara pe noi de straini, ci pe noi de noi". "Ar trebui sa avem oameni bine pregatiti pentru astfel de situatii pentru a nu fi nevoie de asemenea interventii legislative", a mai spus Alexandru Arsinel.  

 Florin Calinescu Alexandru Arsinel Dan Bittman Marius Moga     Florin PiersicFurdui Iancu
Ivan Patzaichin
Felicia Filip
 Ce prevede proiectul PC de modificare a CP si CPPPropunerea legislativa a PC privind modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, semnata de sase parlamentari ai partidului, adauga la sectiunea privind pedepsele complementare din Codul Penal si "dreptul de a parasi tara". Potrivit proiectului, interdictia se aplica acelora care comit infractiunile de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, lipsirea de libertate in mod ilegal, sclavia, supunerea la munca fortata sau obligatorie, violul, actul sexual cu un minor, talharia si pirateria. In plus, Codul de Procedura Penala este completat cu un articol care prevede ca masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara in cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu detentiune pe viata sau cu inchisoare "se aplica dupa punerea in miscare a actiunii penale". Obligarea de a nu parasi tara este prevazuta in Codul de Procedura Penala in vigoare "pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei".


MOTIVATIE. In expunerea de motive a proiectului, cei sase semnatari, deputatii Sergiu Andon, Daniela Popa, Bogdan Ciuca, Bogdan Pascu, Ionica Popescu si senatorul Sabin Cutas, sustin ca "circuitul mondial de persoane si valori aduce in atentie, tot mai pregnant, imaginea Romaniei", iar "globalizarea, avand consecinte cum ar fi proliferarea criminalitatii transfrontaliere, obliga statele membre, si in primul rand cele ale Uniunii Europene, sa ia masuri tot mai eficiente pentru diminuarea exportului de criminalitate". "Pentru cresterea climatului ordinii de drept, pentru a se evita exportul de inclinatii infractionale, pentru a se proteja onoarea si reputatia Romaniei si a poporului ei, pentru a se grabi integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, apare ca necesara crearea posibilitatii ca judecatorul faptelor din categoria celor enuntate sa poata pronunta si pedeapsa complementara a interzicerii temporare a dreptului de a parasi tara, dupa executarea pedepsei privative de libertate. La fel de justificata este, pentru aceleasi infractiuni deosebit de periculoase, luarea masurii preventive de a nu parasi tara inca din faza de urmarire penala", argumenteaza parlamentarii conservatori. Proiectul PC se afla la Senat, urmand sa intre in procedura legislativa, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala conform Constitutiei revizuite.
Lavinia Dimancea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.