Familia regala de Savoia cere statului italian 260 milioane de euro, plus dobanzi, drept compensatii morale pentru exilul de 56 de ani, anunta The Money Channel. Victor Emmanuel de Savoia, in varsta de 70 de ani, nepotul lui Victor Emmanuel al III-le
Familia regala de Savoia cere statului italian 260 milioane de euro, plus dobanzi, drept compensatii morale pentru exilul de 56 de ani, anunta The Money Channel. Victor Emmanuel de Savoia, in varsta de 70 de ani, nepotul lui Victor Emmanuel al III-lea, ultimul rege al Italiei, cere 170 milioane de euro, iar fiul sau, Emmanuel Philibert, in varsta de 35 de ani, vrea 90 milioane de euro.

Familia regala mai cere si restituirea bunurilor care i-au fost confiscate de statul italian in timpul exilului fortat, ca urmare a colaborarii lui Victor Emmanuel al III-lea cu regimul fascist al lui Benito Mussolini.

In 1938, regele a promulgat legile rasiale ale regimului Mussolini, care au facilitat deportarea a aproape 8.000 de evrei italieni incepand din 1943. Victor Emanuel a abdicat in mai 1946, iar fiul sau, Humbert al doilea, a preluat succesiunea, insa doar pana in iunie acelasi an, cand un referendum a pus capat domniei.

Secretarul general al presedintiei Consiliului de ministri a declarat ca guvernul italian nu datoreaza nimic familiei regale si ca se gandeste chiar sa depuna plangere impotriva acesteia, din cauza responsabilitatii sale in instaurarea legilor rasiale in peninsula. Stabiliti de 50 de ani in Elvetia, mostenitorii ultimului rege al Italiei au primit permisiunea de a veni in tara printr-o lege adoptata in 2002.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.