Incalzirea globala este o tema generoasa pentru autorii de carti, studii, rapoarte, previziuni, iar fostului vicepresedinte american Al Gore o asemenea lucrare i-a adus premiul Nobel. Fostul economist al Bancii Mondiale, Nicholas Sterne, contribuie s
Incalzirea globala este o tema generoasa pentru autorii de carti, studii, rapoarte, previziuni, iar fostului vicepresedinte american Al Gore o asemenea lucrare i-a adus premiul Nobel. Fostul economist al Bancii Mondiale, Nicholas Sterne, contribuie si el la aceasta productie editoriala, tot mai ampla, cu un raport despre impactul economic al incalzirii climatice pana in 2100. Raportul Sterne estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui secol, modificarea climei pe Glob va costa 5.500 miliarde de dolari. Fiind mai greu de imaginat ce inseamna in mod concret aceasta cifra cu atat de multe zerouri, comentatorii au inceput sa o compare cu alte cifre, de acelasi ordin. Banca Merill Lynch publica anual un raport asupra averilor din lume. 8,7 milioane de semeni de-ai nostri au averi de peste un milion de dolari, iar patrimoniul insumat al acestor (multi)milionari este de 33.300 miliarde. Daca li s-ar aplica un impozit pe avere, exceptional, de 30 la suta, s-ar obtine 10.000 miliarde de dolari, o resursa financiara considerabila pentru actiunile de contracarare a consecintelor deteriorarii climei si pentru ameliorarea conditiilor de viata ale locuitorilor din zonele sarace ale Terrei, cei mai afectati de incalzirea globala. Programul ONU pentru dezvoltare apreciaza, de pilda, ca 80 de miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu, ar fi de ajuns pentru garantarea accesului universal la apa potabila, alimentatie decenta, educatie elementara si ingrijirea sanatatii. Multimiliardarii, statele bogate si institutiile financiare mondiale nu par, insa, nici macar curioase sa incerce un asemenea experiment.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.