Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca gazduieste in aceasta perioada expozitia "Masoneria in Transilvania. Insemne, Simboluri, Repere", in cadrul careia pasionatii pot admira diferite obiecte reprezentative pentru organizatie. Pr
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca gazduieste in aceasta perioada expozitia "Masoneria in Transilvania. Insemne, Simboluri, Repere", in cadrul careia pasionatii pot admira diferite obiecte reprezentative pentru organizatie. Printre exponate se numara colane de loja apartinand Ritului Marelui Orient al Frantei, sorturi de mare maestru, un ciocan de venerabil din secolul al XIX-lea, insemne de loja, decoratii, insigne ori unelte masonice. Exponatul care a atras privirea tuturor celor prezenti la inaugurarea expozitiei a fost un craniu de loja din secolul al XIX-lea. In cadrul expozitiei, pot fi vazute si o serie de documente de la procesul din 1953 al francmasonilor. Astfel, potrivit datelor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in anul 1953, 17 membri ai francmasoneriei au fost acuzati pentru crima de inalta tradare si condamnati la munca silnica ori la inchisoare pe viata. Acestia erau considerati a fi periculosi pentru sistemul comunist. Mai sunt expuse, de asemenea, hotarari de arestare, fise ale detinutilor, caracterizari ale acestora in inchisori, ori planuri si programe de masuri intocmite de Securitate impotriva francmasonilor.
Potrivit marelui maestru al Marelui Orient al Romaniei, Mircea Dan, prezent la deschiderea expozitiei, organizarea acesteia reprezinta si un semn de maturizare. El a mai precizat ca istoria francmasoneriei este strans legata de istoria Romaniei si nu trebuie considerata a fi un element separat de aceasta, asa cum se intampla de multe ori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.