>> Legiuitorul a prevazut un termen de trei ani pentru valorificarea titlurilor de despagubire.

>> In prima zi au fost efectuate plati de 5,57 milioane, pentru un numar de 50 de persoane.

Reprezentantii organizatiilor proprietar
>> Legiuitorul a prevazut un termen de trei ani pentru valorificarea titlurilor de despagubire.

>> In prima zi au fost efectuate plati de 5,57 milioane, pentru un numar de 50 de persoane.

Reprezentantii organizatiilor proprietarilor cu bunuri confiscate de fostul regim comunist considera ca procesul de despagubire se desfasoara lent si nu exista suficienti bani. Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR) acuza Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) de intentia acordarii unor plati preferentiale catre 70 de persoane, insa nu a putut oferi nici o informatie legata de identitatea acestora.
"Finalizarea dosarelor de despagubire dureaza foarte mult. In acest moment sunt la (ANRP) peste 35 mii de dosare care asteapta sa fie evaluate, unele de mai mult de doi ani, pentru a se primi despagubirile cuvenite. Prin mecanismul stabilit de ANRP, intregul proces de despagubire este franat, astfel ca, dupa aproape trei ani, au fost rezolvate mai putin de 30% din cererile de retituire si urmeaza sa fie despagubiti partial doar 1.748 de proprietari din cei circa 200.000 de potentiali pagubiti", a declarat Iurascu.

Autoritatea, sub asediu
Referitor la acordarea unor plati preferentiale catre fostii proprietari, ANRP a precizat ca nu poate fi luata in discutie o astfel de informatie: "Noi, la Autoritate, nu avem timp pentru a face astfel de liste. In ultima perioada, mai mult ca oricand, ANRP a fost sub asediu. Toti angajatii s-au concentrat si au depus un efort suplimentar pentru a putea finaliza procedurile de plati pentru primele persoane indreptatite la a primi acesti bani, in limita disponibilului banesc pus la dispozitie de MEF sau FP. Intelegem ca poate exista o ingrijorare in randul celor care au dosare de despagubire. De aceea ne bucura preocuparea FCR in sensul clarificarii acestui aspect, insa nu putem intelege ce se urmareste de fapt prin invocarea si fluturarea unor liste care nu au rolul decat de a inflama opinia publica.
In urma centralizarii realizate de Directia pentru Acordarea Despagubirilor in numerar la data de 16 noiembrie 2007, a reiesit urmatoarea situatie: au fost depuse 1.748 de cereri de optiune. Cuantumul in bani aferent acestor optiuni este de 196,47 milioane lei.

Dosarele incomplete
"Dosarele incomplete sunt principala cauza pentru care, astazi, foarte multe dintre persoanele indreptatite nu au inca decizia reprezentand titlul de despagubire. Autoritatea duce o corespondenta permanenta atat cu entitatile care au solutionat dosarele, cat si cu petentii, in vederea completarii si finalizarii acestor dosare. Legiuitorul nu putea sa nu aiba in vedere faptul ca multe dintre aceste persoane nu au inca decizia reprezentand titlul de despagubire, astfel incat a prevazut un termen de trei ani pentru valorificarea acestor titluri", a precizat Ingrid Zaarour, presedinta ANRP. Pe masura ce persoanele indreptatite vor primi titlul de despagubire, vor avea posibilitatea sa-si exprime optiunea pentru despagubiri, in numerar sau in actiuni.
In prima zi au fost efectuate plati pentru un numar de 50 de persoane. Cuantumul platilor celor 50 de persoane se ridica la suma de 5,574 milioane lei. Pana in prezent, Ministerul Finantelor Publice a pus la dispozitia Autoritatii suma de 33 milioane lei (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118/2007), in perioada imediat urmatoare urmand a fi transferata si suma obtinuta din dividendele detinute de stat la Fondul Proprietatea (28,79 milioane lei).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.