In ultimul sau interviu, acordat cotidianului "Evenimentul zilei", presedintele, si nu e unicul, sustine iarasi ideea reformarii clasei politice prin votul uninominal. Cica "Ea ­ clasa politica adica ­ s-a demonstrat a fi incapa
In ultimul sau interviu, acordat cotidianului "Evenimentul zilei", presedintele, si nu e unicul, sustine iarasi ideea reformarii clasei politice prin votul uninominal. Cica "Ea ­ clasa politica adica ­ s-a demonstrat a fi incapabila sa se reformeze.(...) Nu toti oamenii politici sunt de condamnat, asta a produs clasa politica in 17 ani. Trebuie sa trecem insa la democratia adevarata". Crezul  acesta politic, propagat din turnul Palatului Cotroceni cu oaresce consecventa si incapatanare, da bine la popor. Ca orice lucru abstract, sclipicios si perisabil. Populist si demagogic. Carevasazica, nu noi, norodul, suntem amenintati cu inevitabila reforma, ci politicienii astia "expirati", incapabili de-o "democratie adevarata" ! Mesajul prezidential mangaie crestetul sensibil al multimii, asa cum se petrece dintotdeauna in relatia politician-electorat. Daca dl Basescu n-ar fi actor politic, discursul sau s-ar schimba brusc si radical. Dar, ca  prelungire constitutionala a electoratului, domnia sa n-are incotro si se linguseste pe langa gloata ce-i sponsorizeaza rangul. N-o sa-i arate cu degetul precaritatea felurita, proastele obiceiuri si cate altele. Musai, gloata trebuie mintita si inselata, ca nu cumva sa se trezeasca din somnolenta si sa aiba vreo tresarire primejdioasa de luciditate. Trebuie sa i se creeze senzatia ca mizeria in care traieste este pricinuita de altii, eventual de politicienii verosi, pentru ca ei sunt raul suprem si la indemana fiecaruia. Si-atunci, abil  din fire, presedintele o tine-ntruna cu reformarea clasei politice, o forma fara fond in definitiv. Mie unul mi-e tare neclar proaspatul slogan basescian si ma trimite cu gandul la bazaconia "omului nou", propovaduita insatiabil de regimul Ceausescu. Fiindca nici pana azi n-a fost in stare careva sa mi-l descrie pe "omul nou" al Epocii de Aur si ma astept sa se intample la fel si cu a din urma gaselnita propagandistica. Ghidusul presedinte ne lasa in continuare in ceata si nu ne explica ce reprezinta in fapt "reformarea clasei politice". Nelamurita ioc, expresia nu-i decat un joc de cuvinte la moda, agreat de eurostapanii Romaniei si nimic altceva. Chiar si insuficient  disecat, votul nominal e necesar si obligatoriu in momentul de fata, dar el nu ne va vindeca dintr-odata de politicianism. Iar chestia cu "democratia adevarata" e si mai incetosata  conceptual. Unde oare o exista "democratia adevarata" si cum o arata ea ? Diversitatea sistemelor democratice nu inseamna ca toate, cu exceptia unuia  singur, sunt false.


 O "democratie adevarata" presupune, invariabil, un plus de civilizatie, un grad sporit de educatie civica a populatiei. O populatie deprinsa cu deslusirea rostului institutiilor  democratice si al valorilor comunitare. Venita din feudalismul multilateral dezvoltat, populatia de acum a tarii e, in mare parte, beteaga si mutilata sufleteste. Nu-si gaseste inca locul, si spaima economica a abrutizat-o, a animalizat-o iremediabil. Nascuti  si maturizati in saracie, cei mai multi dintre romani isi ofera votul celor ce le pastoresc destinul marunt. Un troc dezonorant, la care viata aspra ii obliga. Se pun si ei bine cu "cineva", in speranta ca acel "cineva" ii va umili mai cu fereala. Priviti-i cum se incoloneaza cuminti in detasamentele electorale si alearga dintr-o circumscriptie in alta, in zilele alegerilor ! Tabloul trist  al realitatii romanesti ii cuprinde, deopotriva, si pe ei si pe zapciii de partid. Dintr-o astfel de complicitate electorala,  ponosita si dezolanta, se intrupeaza democratia ce l-a impus in fruntea statului si pe actualul presedinte. In lipsa unei independente economice rezonabile, electorul e sluga si suportul subaltern al puterii discretionare a politicianului. Spre deosebire de dl Basescu, eu nu sunt politician si de aceea ma incumet sa-l contrazic, intr-un exces de sinceritate nefolositoare cuiva. Reforma, sau cum s-or chema pretentiile eurocomisarilor, nu-i firesc sa-i includa numai pe politicieni. Caci, e absurd sa ceri bietei societati nereformate sa produca politicieni pe placul presedintelui. Ori al Europei, ca e totuna. Deocamdata, alesii sunt asemenea noua, deloc mai breji, dar ceva mai spalati si spilcuiti. Deplasarile in Occidentul scrobit i-a cizelat, le-a imprumutat orisicat din manierele omologilor de acolo. In curand, scapati de prigoana xenofoba, "capsunarii" vor capata si ei apucaturi de eurocetateni si reforma oranj se va pune in alti termeni. Mai aproape de intelesul nostru, al celor fara de care ideile nemiezuite se sfarama pe data la adierea grijilor zilnice. Siliti sa-l insufletim deunazi pe "omul nou",  nu ne amagiti, domnule Presedinte, si cu himera "democratiei adevarate", ca prea ne-am saturat de vorbaria goala !


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.