Coregraful francez Maurice Béjart a murit ieri, la varsta de 80 de ani, in urma unor afectiuni cardiace si renale grave. Potrivit AFP,
artistul a fost spitalizat la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a doua oara, in decurs de o lun
Coregraful francez Maurice Béjart a murit ieri, la varsta de 80 de ani, in urma unor afectiuni cardiace si renale grave. Potrivit AFP,
artistul a fost spitalizat la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a doua oara, in decurs de o luna.
 

Nascut la 1 ianuarie 1927 la Marsilia, artistul, pe numele sau adevarat, Maurice Berger, a fost fiul filosofului Gaston Berger. Dupa studii de filosofie, Maurice a abandonat acest domeniu, pentru a se dedica marii sale pasiuni: dansul. Béjart si-a descoperit vocatia, intamplator, la varsta de 14 ani, atunci cand medicul sau l-a sfatuit sa urmeze drumul dansului, pentru a-si proteja sanatatea. Ulterior a urmat o pregatire in domeniul muzicii clasice, la Londra si Paris, in 1952 semnand pentru prima data coregrafia filmului suedez "Pasarea de foc", al carui rol principal l-a detinut. Dezvoltand rapid o cultura dedicata maselor, Maurice Béjart a dat un caracter inovator muzicii, cu "Simfonia pentru un om singur", productie pe care a pus-o in scena in 1955. Printre realizarile sale mai figureaza "Boléro" (1960), la "Simfonia a IX-a" de Beethoven (1964), "Roméo si Julieta" (1966), "Misa pentru timpul prezent" (1967) sau "Malraux" (1986). Incepand cu 20 decembrie, cea din urma productie a sa, "Tour du Monde en 80 minutes", urma sa fie prezentata, in premiera, la Lausanne.


BÉJART, SI IN ROMÅNIA. Compania Béjart Ballet Lausanne, condusa de celebrul coregraf Maurice Béjart, a fost si la Bucuresti. Acum sapte ani, la lansarea "Intalnirilor JTI", Béjart Ballet Lausanne a prezentat, in premiera pe o scena din Romania, spectacolul "Ballet for Life", realizat pe muzica formatiei Queen.


FARMEC SI UNICITATE. B̩jart Ballet Lausanne a oferit romanilor un spectacol-retrospectiva: "La۪Amour, la Danse", care reuneste fragmente din cele mai reusite creatii ale lui Maurice B̩jart din ultima jumatate de veac. Printre acestea se numara "Le Sacre du Printemps", "Romeo si Julieta".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.