Craciunul european se anunta tihnit. Crescatorii nu vor scumpi carnea de porc, iar taranul va putea sa-si taie godacul dupa traditie. Doar ca veterinarul i-l va "ameti" inainte, ca sa nu sufere cand e injunghiat.

Pretul la carnea de porc n
Craciunul european se anunta tihnit. Crescatorii nu vor scumpi carnea de porc, iar taranul va putea sa-si taie godacul dupa traditie. Doar ca veterinarul i-l va "ameti" inainte, ca sa nu sufere cand e injunghiat.

Pretul la carnea de porc nu va creste de Craciun, iar, in cazul unei scumpiri, aceasta va fi nesemnificativa, a declarat ieri Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. "Ma refer aici la pretul nostru de la unitate (n.r. - ferma de crestere a porcilor). Intre noi si consumatori mai exista si alti operatori", a spus el. Potrivit patronatului, o eventuala scumpire a carnii de porc in perioada urmatoare va fi determinata doar de intermediari. "Noi, desi am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram, nu am observat aceeasi modificare si la consumator", a spus Caruz.


SACRIFICARE. Daca in privinta preturilor nu avem prea multe motive de ingrijorare, pentru ca si producatorii de mezeluri si comerciantii vin cu oferte promotionale de sarbatori, singura grija ramane cum taiem godacul din batatura. Cei care tremura la gandul ca nu vor putea sa-l sacrifice dupa traditie, din cauza normelor europene privind bunastarea animalelor in timpul sacrificarii, pot sa stea linistiti. Nimeni nu le va interzice sa-l taie in ograda. Insa, pentru ca animalul sa nu sufere in momentul injunghierii, medicul veterinar concesionar va veni sa-l asomeze prin impuscare cu glont captiv. Astfel, porcul va fi ametit si nu va mai simti durere in momentul injunghierii. Aceasta este pozitia oficiala a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare.


Insa oficialii de la Bruxelles par dispusi sa "inchida ochii" la faptul ca romanii vor incalca directivele UE de Craciun si vor taia porcii fara asomare, potrivit unui articol publicat la 15 noiembrie de The Economist. "Nu cred ca UE va aplica aceste masuri care vin in contradictie cu traditiile fermierilor romani. Sunt multe alte probleme mult mai presante, incepand cu controalele platilor pana la subventiile pentru agricultura", a declarat un oficial UE, citat de publicatia britanica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.