Traian Basescu se afla in fata celui de-al doilea examen electoral, ca importanta, din cariera sa politica. Primul a fost lovitura de gratie, data pe la spate, lui Petre Roman si preluarea sefiei PD. Dupa aceea Primaria Capitalei a devenit o reduta c
Traian Basescu se afla in fata celui de-al doilea examen electoral, ca importanta, din cariera sa politica. Primul a fost lovitura de gratie, data pe la spate, lui Petre Roman si preluarea sefiei PD. Dupa aceea Primaria Capitalei a devenit o reduta care i s-a predat practic fara lupta, in aplauzele cetatenilor care l-au intampinat cu flori. De doua ori bucurestenii au capitulat neconditionat in fata pretentiilor presedintelui Partidului Democrat. Victoria in fata lui Adrian Nastase era oarecum previzibila, pentru initiatii in intrigile de culise ale politicii internationale. Daca ea, totusi, nu s-ar fi petrecut, nu ar fi facut altceva decat sa sporeasca vizibilitatea electorala a celui care, inca inainte de anuntarea rezultatului bataliei finale, a inceput sa strige isteric: "Hotii si miseii au complotat la detronarea mea". In fine, singurul roman care nu a vazut clar rezultatul Referendumului pentru suspendarea din functia prezidentiala, a fost Mircea Geoana. (Interimarul Nicolae Vacaroiu a refuzat sa semneze niste documente, argumentand ca trebuie asteptata reintoarcerea lui Basescu).
Duminica insa lucrurile vor sta altfel. Pentru ca datele ecuatiei sunt altele. Miza nu mai este una interna, confruntarea dintre presedinte si popor nu va mai fi un rendez-vous intr-un separeu, ci o intalnire in toata regula, in vazul intregii Europe. Referendumul pentru uninominal se va suprapune cu alegerile pentru Parlamentul de la Bruxelles. Traian Basescu a mizat public pe faptul ca strigatul sau de lupta pentru "reforma clasei politice" va spori prezenta la vot si in cazul desemnarii de catre romani a eurodeputatilor. Un standard european decent, ar fi undeva pe la 27% - 30%. Ceea ce, evident, nu ar fi suficient pentru validarea Referendumului.
Dar ar reprezenta o atitudine deferenta a natiunii romane in fata ideii de Uniune Europeana. Daca aceasta stacheta nu va putea fi depasita, atunci vom avea o problema. Noi, cetatenii cu drept de vot, in mod indirect. Oricum suntem catalogati ca beduini intr-ale legislatiei comunitare. Traian Basescu insa, va fi afectat in mod direct. Daca incordat la maxim pe inclestarea cu electoratul, ajutat si de doua partide si de arena, nu va reusi sa umple tribunele macar in proportie de 30% , atunci inseamna ca este un jucator jalnic.
Altfel. Daca se vor prezenta la urne 30% dintre cei inscrisi pe liste dar disproportia dintre cei care vor vota pentru europene si cei care isi vor exprima optiunea pentru uninominal va fi mai mare de trei - patru procente, in defavoarea ultimilor, iarasi va fi frig la Cotroceni. Pentru ca orice chibit politic va putea interpreta faptul ca prin demersul sau, de a suprapune cele doua tipuri de scrutin, Traian Basescu a viciat modul de configurare a reprezentarii noastre europene.
In consecinta, seful statului are doua sanse. Prima, ipotetica si cu extrem de putine posibilitati de realizare. Sa-i fie validat Referendumul, adica cincizeci plus unu la suta dintre romanii cu drept de vot, 9 milioane, sa dea buzna duminica la urne. Cea de-a doua, mai plauzibila, este ca proportia dintre cei care se exprima in privinta Referendumului si cei care simt nevoia sa-si exprime optinunea referitor la europarlamentari sa fie sensibil egala si in limita unui procent de 30. Daca niciunul dintre aceste lucruri nu se va intampla, atunci Romania va deveni o corabie plutind in deriva pe marile Europei. Si asta din cauza inconstientei prezidentiale. Guvernul a fost total decredibilizat, prin acuze de coruptie la cel mai inalt nivel. Parlamentul desfiintat de acelasi capitan al electoratului. Mai lipseste acum o revolta a marinarilor, pentru ca steagul sub care pluteste vaporul Romania, in apele internationale, sa fie asimiliat celui al piratilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.