Afacerile bancilor in Romania au crescut cu 32% intre septembrie 2006 si septembrie 2007, insa profitabilitatea a scazut usor. Fuga dupa cote mari de piata necesita investitii pentru expansiune.   Profitul net acumulat in sistemul bancar roman
Afacerile bancilor in Romania au crescut cu 32% intre septembrie 2006 si septembrie 2007, insa profitabilitatea a scazut usor. Fuga dupa cote mari de piata necesita investitii pentru expansiune.   Profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc in primele noua luni ale acestui an a fost de 1,888 miliarde euro, usor peste cele 1,743 miliarde de euro din intervalul similar din 2007. Cu toate astea, in termini nominali, adica luand in calcul inflatia, indicatorii de profitbilitate au scazut. Nu este nimic ingrijorator, afacerile bancilor merg foarte bine. "Creste mai rapid creditul decat profitul net", a explicat viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu. "Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 de persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", a mai spus Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Alpha Bank. IMPRUMUTURI. Creditul neguvernamental a crescut de la 27% din PIB in anul 2006 la 37% din PIB in septembrie 2007, conform statisticilor BNR. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de creditul acordat populatiei care au avansat de la 7,4 din PIB la 11,5% din PIB. Totodata, creditul in lei a ajuns la 14,2% din PIB, depasind astfel imprumutul in valuta care reprezinta 12,8%. Insa, banii pe care bancile ii imprumuta vin din ce in ce mai putin din depozitele romanilor sau din plasamente interbancare, care s-au redus cu cinci puncte procentuale. Sume importante de ordinul miliardelor de euro vin de la bancile din afara Romaniei, in special de la bancile mama. " Investim mai mult decat economisim si diferenta care se regaseste in investitii finanteaza economisirea externa", a explicat Georgescu. El a aratat ca imprumuturile si depozitele atrase de la alte banci au crescut cu 61,6% din care de la nerezidenti cu 63,2%   Structura  Dupa integrarea in UE, bancile pot sa se stabileasca in Romania pe baza pasaportului european emis de statul de origine sau sa presteze servicii directe fara insa a fi prezente aici. In cursul anului 2007, au fost infiintate patru sucursale La Caixa, Fortis Bank, ABN Amro si Bloom Bank France. Alte 104 institutii de credit, financiare sau emitente de moneda electronica presteaza servicii in tara. In Romania activeaza 41 de banci, fata de 38 la sfarsitul lui septembrie 2006. In acest interval au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansata in trimestrul al treilea din 2007 si sucursalele bancilor La Caixa, si Fortis Bank. Pe de alta parte, din calcule a iesit banca HVB Tiriac, de fondul fuziunii prin absorbtie cu Unicredit Romania. Dintre acestea doar 6 banci cu capital majoritar autohton.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.