>> "Generatia de aur" si-a incheiat mandatul la nationala prin retragerea lui Dorinel Munteanu.
>> Piturca, incredere totala, primita din partea FRF in disputele cu jucatorii.
>> Dependenti sau nu de Mutu sau Chivu?
>> Cheia calificari
>> "Generatia de aur" si-a incheiat mandatul la nationala prin retragerea lui Dorinel Munteanu.
>> Piturca, incredere totala, primita din partea FRF in disputele cu jucatorii.
>> Dependenti sau nu de Mutu sau Chivu?
>> Cheia calificarii: constanta si absenta pasilor gresiti in fata echipelor mici.
>> In 2008, jucam amicale cu campioana mondiala Italia si vicecampioana Franta!
>> Calificarea, de la Lobont la Buga.

Romania a pus punct, aseara, celei de-a 8-a campanii reusite de calificare la un turneu final, mondial sau european, antrenorul Victor Piturca fiind al 5-lea antrenor din istoria fotbalului romanesc, dupa Angelo Niculescu (1970), Mircea Lucescu (1984), Emeric Ienei (1990) si Anghel Iordanescu (1994, 1996, 1998), care duce la bun sfarsit un traseu din preliminarii, ba chiar de doua ori, daca tinem cont si de calificarea din 2000.
Romania a stralucit, in aceste preliminarii, prin pragmatism si concentrare in momentele-cheie. Daca am pierdut calificarea la CM 2006 mai ales din cauza egalului (1-1) cu Armenia, de la Erevan, pe cea la Euro 2004 cu precadere din cauza rezultatelor catastrofale de acasa cu Norvegia (0-1) si Danemarca (2-5), iar pe cea la CM 2002 prin subestimarea Sloveniei, in baraj, de aceasta data Victor Piturca a tinut strans fraul echipei, pentru a nu face pasi gresiti. Am luat toate punctele cu Belarus, Slovenia, Albania si Luxemburg, am fost stralucitori contra Olandei si ne-am impiedicat doar cu Bulgaria. Din fericire, vecinii nostri au fost mai "impiedicati" decat noi, pasii lor gresiti - mai multi decat ai nostri - permitandu-ne sa nu avem emotii si sa ne calificam, in premiera, cu doua meciuri inaintea finalului.
Pe la echipa nationala s-au perindat multi jucatori, dar nucleul de baza a fost format din fotbalisti precum Lobont, Mutu, Chivu, Marica, Rat, Tamas, Dorin Goian, Codrea, Nicolae Dica, Nicolita. La randul lor, Contra, Ogararu, Cocis, Radoi, Daniel Niculae, Ovidiu Petre, Rosu, Florentin Petre sau Daniel Niculae au avut si ei momente bune la nationala, dar si perioade de absenta cauzate de accidentari sau lipsa de forma. Prezente sporadice s-au dovedit a fi Dorinel Munteanu, Claudiu Niculescu, stefan Radu, Ionel Ganea, Maftei, Zicu, Coman, Bratu, Trica, Buga, Petre Marin, Dorel Stoica, Plesan, Gabi Muresan, Ghionea, Margaritescu, Adrian Cristea, jucatori care ori au fost folositi cate un meci pentru a "plomba" o zona in care au lipsit titularii de drept, ori au intrat de cateva ori pe final de meci.

Patru amicale inainte de Euro
Echipa nationala a Romaniei va disputa patru partide amicale inaintea turneului final al Campionatului European din 2008, contra echipelor Israelului, Frantei si a inca doua nationale ale caror nume nu se cunosc inca, a informat selectionerul Victor Piturca. "Pe 6 februarie jucam in Israel, in martie mai avem o data de la UEFA, sa vedem cu cine jucam, poate cu Italia. Inaintea turneului final, jucam cu Franta si imi mai doresc un meci inainte de Euro 2008", a spus Victor Piturca. Selectionerul spera ca dupa participarea la Euro 2008 sa urmeze si alte calificari si nu stie ce s-ar fi intamplat daca el era antrenorul Romaniei la precedentele esecuri. "Nu stiu ce s-ar fi intamplat, dar cine suntem noi, Italia, Franta? Uite ca am trecut si noi ca multe echipe. Sper ca de-acum incolo sa ne calificam turneu dupa turneu".

Dependenti de cineva?
Despre echipa nationala s-a spus ca este dependenta de Adrian Mutu si golurile sale, dar si de Cristi Chivu si siguranta pe care acesta o da pe teren. Selectionerul Victor Piturca a negat insa cu vehementa de fiecare data aceasta situatie, afirmand ca echipa este cea care a obtinut calificarea.
Totusi, daca ne amintim prestatiile lui Mutu cu Olanda, Belarus sau Slovenia, tindem sa le dam dreptate celor care ne cred Mutu-dependenti. De asemenea, cu greu ne aducem aminte de vreun jucator care sa fi influentat atat de puternic evolutia nationalei in preliminarii precum Mutu, mai mereu prezent in momentele de stralucire. Cum si singura infrangere a venit intr-un meci in care, coincidenta sau nu, a lipsit Mutu, e clar ca atacantul Fiorentinei a fost factorul nostru determinant in aceasta campanie.

Incredere totala
Fata de primul sau mandat la echipa nationala, cel din perioada 1998-1999, Victor Piturca a primit de aceasta data increderea totala a echipei federale. Daca acum 8 ani federalii au decis sa-l dea afara pe Piturca dupa un conflict al acestuia cu Hagi si Gica Popescu, de aceasta data selectionerul a primit mana libera sa faca ce vrea. Ba chiar sa-l dea afara din lot pentru o perioada pe Mutu, in vara anului trecut, pentru indisciplina, relatiile dintre cei doi nefiind cele mai cordiale. Mutu a inteles, insa, ca Piturca e seful la lot si s-a conformat. De asemenea, este deja cunoscuta incapatanarea lui Piturca in ceea ce-i priveste pe Ogararu, Sergiu Radu sau Vlad Munteanu, care, desi aveau perioade foarte bune la echipele de club, nu erau selectionati la nationala.

BULGARIA
2-2 la Constanta si 0-1 la Sofia, acestea au fost rezultatele cu vecinii bulgari. Privindu-le, e clar ca, pentru noi, Bulgaria a fost cel mai tare adversar: un 2-2 la Constanta, care a "trecut" printr-un 2-0 (goluri: Rosu si Marica - foto), noi fiind egalati pe final, si o infrangere la Sofia intr-un moment in care totul era deja decis. Marea surpriza a lui Piturca, la Constanta, a fost Rosu. La Sofia, Romania a jucat fara Mutu, accidentat. Bulgarii au avut la cele doua partide antrenori diferiti: Stoicikov la Constanta si Penev la Sofia.

ALBANIA
2-0 la Tirana. Meciul din capitala Albaniei era unul capital pentru noi, caci venea dupa egalul de acasa cu Bulgaria si un eventual insucces ne-ar fi scos din calcule. Nicolae Dica (foto) si Mutu au marcat golurile unei victorii de moral, conturata cu greu. La Tirana a fost singurul meci in care au jucat Sorin Ghionea, dar si Ionel Ganea. Gazdele, conduse de croatul Otto Barici, isi anuntasera intentiile de a lupta pentru a ocupa una din primele doua pozitii in clasament, nationala Romaniei fiind cea care le-a spulberat iluziile.

BELARUS
3-1 la Bucuresti si 3-1 la Minsk. Victorii identice, care ne-au ajutat in preliminarii. Mutu, Marica si Dorin Goian au marcat in prima partida, un joc in care (singurul, de altfel) poarta nationalei a fost aparata de Coman (foto). De asemenea, Petre Marin, Buga sau Claudiu Niculescu au "bifat" si ei o selectie in preliminarii cu acest prilej. La Minsk, Mutu a fost senzational, marcand de doua ori, completat de Dica, autorul celui de-al treilea gol. Petre Marin a jucat din nou, iar Sergiu Radu si Trica au fost surprizele selectionerului.

OLANDA
0-0 la Rotterdam si 1-0 la Constanta. Doua rezultate de senzatie, in conditiile in care batavii erau mari favoriti ai grupei, iar noi am avut la fiecare meci absente importante. La Rotterdam a lipsit Chivu, dar a jucat Mirel Radoi, iar Mutu a facut un joc de senzatie, tragand intreaga echipa dupa el. La Constanta a jucat si Ogararu, revenit dupa mult timp la lot, in locul lui Contra, iar singurul gol al celor 180 de minute cu Olanda a fost marcat de Dorin Goian (foto). A fost o victorie care ne-a deschis larg portile calificarii.

SLOVENIA
2-1 la Celje si 2-0 la Timisoara. Cele doua jocuri au avut loc la interval de patru zile, Romania reusind doua succese extrem de importante. Tamas si Nicolita au marcat in Slovenia, joc unde au evoluat in premiera Gabi Muresan si Dorel Stoica, in timp ce Mutu si Contra (foto) au inscris la Timisoara. Mihaita Plesan si Ianis Zicu au evoluat in acest meci in care Chivu a jucat la mijlocul terenului, post pe care a inceput sa fie utilizat din ce in ce mai mult. Contra a fost, si in aceste meciuri, titular incontestabil ca fundas dreapta.

LUXEMBURG
3-0 la Piatra Neamt si 2-0 la Luxemburg. A fost prima partida internationala gazduita de stadionul din Piatra Neamt, Mutu, Contra si Marica reusind golurile victoriei. In formatia noastra au evoluat ca titulari stefan Radu si Zicu. In returul de la Luxembourg, Florentin Petre (foto) si Ciprian Marica au marcat golurile victoriei care ne-a dus, matematic, la turneul final de anul viitor, mai ales ca in aceeasi zi Bulgaria nu castiga in Albania. Margaritescu, Adrian Cristea sau Florin Bratu au fost fotbalistii-surpriza ai echipei noastre.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.