Protagonisti ai filmului "Cold Waves"/"Razboi pe calea undelor" despre activitatea sectiei romane a postului de radio ''Europa Libera'' in perioada anilor '70-'80, realizat de Alexandru Solomon au calificat aceasta productie ca exceptionala, informea
Protagonisti ai filmului "Cold Waves"/"Razboi pe calea undelor" despre activitatea sectiei romane a postului de radio ''Europa Libera'' in perioada anilor '70-'80, realizat de Alexandru Solomon au calificat aceasta productie ca exceptionala, informeaza Rompres.
Jurnalistul Nestor Rates a afirmat, la dezbaterea care a avut loc dupa proiectie de la Muzeul Taranului Roman, ca perioada aratata in filmul despre propaganda si terorism in timpul razboiului rece a reprezentat un fenomen, iar echipa romaneasca de la Munchen avea 'un succes uluitor'.
'Cand ne-am intors in Romania dupa 1990 am avut dovezi ca o tara intreaga asculta in acei ani ai razboiului rece un post de radio, ceea ce era un fenomen, iar filmul, pe care l-am vazut de trei ori, incearca sa patrunda acest fenomen cu mijloacele respective', a spus Rates.

Scriitorul Andrei Oisteanu este de parere ca acest film ar fi trebuit facut inca la inceputul anilor '90, pentru ca ar fi avut un ecou mai puternic si a apreciat ca valul de tineri documentaristi romani din care face parte si autorul filmului, Alexandru Solomon, trebuie sa-si aiba locul alaturi de generatia de regizori de lungmetraj, recunoscuta international.
Filmul - o coproductie Romania-Germania-Luxemburg - va avea premiera oficiala pe 29 noiembrie, la cinematograful ''Scala'' edin Bucuresti, urmand sa fie lansat pe marile ecrane pe 30 noiembrie.

'Sunt voci de la radio, teroristi, ascultatori din popor, intelectuali, ca si securisti sau secretari de partid, romani, germani, americani, francezi si de alte nationalitati', spune Alexandru Solomon.
Printre protagonistii documentarului ii regasim pe Monica Lovinescu, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hureazeanu, Serban Orescu, Nestor Rates, Doina Cornea, Vasile Paraschiv, dar si pe Ilie Merce, ofiter de securitate si actualmente parlamentar 'in opozitie', pe Ilich Ramirez-Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos 'Sacalul', aflat inchis pe viata in strainatate. Toti acestia, precum si jurnalisti straini care au avut tangente la acea vreme cu activitatea ''Europei Libere'', dar si o profesoara nevazatoare, au fost intervievati de Alexandru Solomon.

Documentarul 'Razboi pe calea undelor' a fost prezentat la festivalurile de la Sibiu, Leipzig si Amsterdam.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.