Descoperirea simultana a unei echipe de cercetatori japonezi si a uneia de cercetatori americani "va schimba complet modul de actiune" in domeniu, este de parere James Thomson, autorul studiului american. Celulele susa sunt considerate ca un posibil
Descoperirea simultana a unei echipe de cercetatori japonezi si a uneia de cercetatori americani "va schimba complet modul de actiune" in domeniu, este de parere James Thomson, autorul studiului american. Celulele susa sunt considerate ca un posibil panaceu pentru mai multe maladii cronice sau letale, pentru ca se pot dezvolta in 220 de tipuri diferite de celule din corpul uman. Dar accesul la celulele susa embrionare, chiar si pentru cercetare, este limitat din considerente etice care tin de utilizarea si clonarea embrionilor umani. In plus, organele transplantate obtinute din celule susa embrionare pot fi respinse de organismul pacientului. Noua tehnica, ce urmeaza sa fie imbunatatita, ar putea permite crearea de celule susa cu acelasi cod genetic ca al pacientului, eliminand astfel respingerea. Cele doua echipe au reusit sa transforme celulele pielii in celule susa inserand in ele patru gene diferite, prin intermediul unui retrovirus. Accesul mai facil la celule susa ar permite avansarea rapida a cercetarilor pentru obtinerea unor tratamente mai eficace impotriva cancerului, a maladiilor Alzheimer si Parkinson, a diabetului, artritei, leziunilor maduvei coloanei vertebrale, a infarctului, arsurilor si maladiilor cardiace. Casa Alba a salutat descoperirea, vazand in ea o modalitate de a rezolva probleme medicale "fara a compromite nici scopul nobil al stiintei, nici caracterul sacru al vietii umane". Vaticanul condamna ferm orice manipulare a embrionului uman, dar incurajeaza cercetarile asupra celulelor susa adulte asa cum sunt cele prelevate din piele. Conferinta episcopilor din Statele Unite a fost de parere ca aceasta noua descoperire "ne aminteste inca o data ca progresul medical si viata umana nu trebuie sa fie in conflict. Aceste doua parti pot sa se sustina si sa se imbogateasca reciproc pentru binele tuturor". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.