Cu o consecventa vecina cu incrancenarea, Traian Basescu se pregateste sa boicoteze alegerile uninominale din 2008. Desi declara pretutindeni, raspicat, ca intentioneaza sa le promoveze in formula lor radicala. Cum se impaca acuzatia pe care eu i-o a
Cu o consecventa vecina cu incrancenarea, Traian Basescu se pregateste sa boicoteze alegerile uninominale din 2008. Desi declara pretutindeni, raspicat, ca intentioneaza sa le promoveze in formula lor radicala. Cum se impaca acuzatia pe care eu i-o aduc sefului statului cu angajamentele publice asumate oficial de acesta?
Alegerile proxime in care ar putea functiona sistemul uninominal sunt cele parlamentare. Ele ar urma sa aiba loc peste un an, daca vor fi organizate in toamna lui 2008, sau peste un an si cateva luni, daca Guvernul va opta pentru primavara lui 2009. In conformitate cu legea votului uninominal, validata de Parlament, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea, ar trebui sa fie parcurse, pentru realizarea acestei proceduri, mai multe etape. Inclusiv un recensamant al populatiei, absolut necesar, in conditiile in care romanii pleaca in masa peste hotare, deziderat asupra caruia am insistat in editorialul publicat ieri. Una peste alta, intrucat etapele prevazute de lege nu pot fi sarite, este necesar un interval de minimum 12 luni de la promulgarea legii. Dar presedintele Traian Basescu, sub pretextul organizarii referendumului pentru varianta domniei-sale de uninominale, refuza sa promulge legea. Mai mult, a si anuntat ca este posibil sa boicoteze in continuare actul normativ validat de Parlamentul Romaniei, organizand referendumuri repetate pe aceasta tema. Daca se pierde termenul, e clar ca nu vom avea alegeri uninominale decat in 2012. In paranteza fie spus, tot raul e spre bine. Pentru ca in acest fel partidele si-ar putea pregati pepiniera noilor reprezentanti. Ratarea alegerilor parlamentare in 2008 va fi un bun pretext pentru Basescu sa dea vina din nou pe partidele parlamentare, in general - desigur, exceptand Partidul Democrat - si in special pe guvernanti.
Ca asa stau lucrurile si ca boicotul organizat de presedinte asupra votului uninominal este deliberat si elaborat o dovedeste si realitatea furnizata de cifre aproximative la care oricine poate avea acces. Plus-minus unul-doua milioane de persoane, e clar ca in afara granitelor tarii se vor afla duminica, in ziua referendumului, cel putin trei milioane de cetateni cu drept de vot. Acestia sunt reprezentati in primul rand de cei care muncesc in statele Uniunii Europene. Apoi, de cei care se afla la munca in afara acestui spatiu. In al treilea rand, exista o populatie nomada, masiva, alcatuita din tigani si care se afla in acest moment in afara granitelor. Poate ca este vorba de inca un milion. Si nu ma refer la acei tigani care isi castiga in Vest, in mod cinstit, existenta. In fine, sunt nenumarati oameni de afaceri, cetateni romani, care circula in aceasta perioada in intreaga lume. Si mai sunt si turistii. Inca foarte multi. Foarte putini dintre cei plecati peste granita vor avea dorinta si posibilitatea sa voteze. Intrucat este efectiv imposibil pentru orice guvern sa puna urne in majoritatea localitatilor planetei. Din cele circa 18 milioane de persoane cu drept de vot, realist vorbind, va trebui sa scadem trei-patru milioane. Dar ce se intampla duminica in tara? Daca vremea va fi urata, conform statisticilor, vor absenta, ramanand in case, cu 15 la suta mai multe persoane decat daca va fi timp frumos. Si chiar daca va fi timp frumos, multe familii vor fi in miscare, incercand sa practice turismul specific sezonului rece. Nici acestia nu vor vota. Si nu vor vota nici oamenii bolnavi. Putini dintre ei se vor obosi sa faca cerere insotita de adeverinte medicale. Si chiar dintre varstnici, multi nu vor vota. Mai trebuie adaugata si cifra, usor de prognozat, de cateva milioane de persoane, pur si simplu, dezinteresate de scrutin. Si ce rezulta? Ca la referendum nu se vor prezenta suficienti alegatori. Iar Basescu stie. Deci boicotul e deliberat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.