Termenul pentru promulgare expira pe 26 noiembrie
O alta varianta era retrimiterea legii in ParlamentPresedintele Traian Basescu a contestat ieri, la Curtea Constitutionala, legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea i
Termenul pentru promulgare expira pe 26 noiembrie
O alta varianta era retrimiterea legii in ParlamentPresedintele Traian Basescu a contestat ieri, la Curtea Constitutionala, legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.
Anuntul a fost facut de seful statului, intr-o conferinta de presa pentru promovarea votului uninominal, sustinuta la Timisoara.
El a spus ca a atacat la Curtea Constitutionala articolul 29 din legea asumata de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national.
Potrivit lui Basescu, prin acest articol al legii se incalca articolul 2 din Constitutie referitor la suveranitatea poporului si articolul 62, alineat 1.
"Nu o sa voteze nimeni pe liste afisate pe un perete, Guvernul si-a asumat raspunderea pentru o lege incompleta care e in contradictie cu Constitutia. Vot pe perete nu exista, este o capcana pentru partide", a declarat Basescu.
Articolul 2 din legea fundamentala prevede ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentala, "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat".
Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din legea privind votul uninominal mixt, contestat de seful statului, prevede ca "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale".
In 29 octombrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Legea a fost trimisa la Presedintie in data de 7 noiembrie, presedintele Traian Basescu avand la dispozitie 20 de zile pentru a o promulga.Tariceanu: Basescu vrea sa instaureze o dictatura de catifeaDecizia presedintelui de a contesta la Curtea Constitutionala legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament este regretabila si reflecta dorinta sefului statului de a instaura in Romania o "dictatura de catifea", a declarat ieri premierul Tariceanu.
El a aratat ca depunerea unei contestatii la Curte reprezinta "ultima parghie" prin care presedintele poate impiedica intrarea in vigoare a legii privind votul uninominal. Tariceanu a apreciat ca seful statului doreste instaurarea, prin intermediul PD, a unui regim dictatorial."Era un gest previzibil"Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, afirma ca atacul de neconstitutionalitate al presedintelui Traian Basescu asupra legii uninominalului pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea era previzibil. In opinia sa, gestul presedintelui are ca motiv dorinta acestuia de a amana intrarea in vigoare a legii pentru care Executivul si-a asumat raspunderea.
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, spune ca problemele pe care le ridica Traian Basescu in sesizare sunt "imposibil de discutat", deoarece pe seful statului nu-l intereseaza chestiunile constitutionale, "asa cum a dovedit de fiecare data".
"Acest lucru face parte din obisnuitul razboi intre Palate. Tariceanu ii ia fata lui Basescu asumandu-si raspunderea pentru legea votului uninominal, iar Basescu ii ia fata lui Tariceanu intarziind intrarea in vigoare a acestei legi", a spus deputatul PC Sergiu Andon.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.