Georgescu: Cresterea profitului obtinut de banci s-a aplatizat
Solvabilitatea a scazut la 14%Bancile comerciale de pe piata romaneasca au obtinut dupa primele noua luni ale acestui an un profit net cumulat de 1,88 miliarde lei, mai mult cu 8,3%
Georgescu: Cresterea profitului obtinut de banci s-a aplatizat
Solvabilitatea a scazut la 14%Bancile comerciale de pe piata romaneasca au obtinut dupa primele noua luni ale acestui an un profit net cumulat de 1,88 miliarde lei, mai mult cu 8,3% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.
La finele primelor noua luni din 2006, institutiile de credit au inregistrat un profit net cumulat in valoare de 1,74 miliarde lei, iar pe tot anul trecut castigurile nete ale acestora se situau la 2,20 miliarde lei.
Georgescu spune ca avansul profitului obtinut de bancile comerciale a inregistrat o aplatizare, atat pe fondul dezvoltarii acestora, dar si al reducerii castigurilor din marja, tinand cont de reducerea dobanzilor din prima parte a anului. "Bancile nu au mai putut castiga atat de mult din marja, ele trebuie sa munceasca mai mult ca sa faca profit dintr-un volum mai mare al creditelor acordate", a spus prim-viceguvernatorul BNR.
De asemenea, acesta a mentionat ca profitabilitatea bancilor s-a temperat si din cauza procesului de extindere adoptat de majoritatea bancilor. "Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", a mai explicat oficialul bancii centrale.Rentabilitatea capitalurilor si a activelor bancare a inceput sa se micsorezeTotodata, datele bancii centrale arata ca la finele celui de-al treilea trimestru cresterea creditarii, dar si a activelor bancare a depasit-o pe cea a capitalurilor proprii si a determinat o scaderea solvabilitatii de la un nivel de 17,9% dupa primele noua luni ale lui 2006, la 14% la sfarsitul lui septembrie 2006. Desi indicele de stabilitate s-a redus cu aproape 4 pucte procentuale, Georgescu vede acest nivel ca fiind unul confortabil si e de parere ca o situatie alarmanta ar fi una in care acesta s-ar apropia cu mult de nivelul de 8% impus de Basel I si Basel II. In ceea ce priveste rentabilitatea activelor din sistemul bancar romanesc, aceasta s-a redus in primele noua luni la 1,18%, iar rentabilitatea capitalurilor a scazut si ea de la 11,8% la 10,3%.
"Rentabilitatea capitalurilor si a activelor a inceput sa se micsoreze. Cresc mai rapid capitalurile si activele fata de profituri", a spus Georgescu.
Deteriorarea profitabilitatii bancilor a determinat retrogradarea multor banci la categoria a II-a din cele cinci categorii de ratinguri, a mai explicat reprezentantul bancii centrale. Astfel, ponderea institutiilor de credit aflate la a II-a categorie a urcat la 64,5% in septembrie 2007 de la 51,6% la sfarsitul aceleiasi luni a anului trecut.Intermedierea financiara va urca la 37% din PIB in 2007Georgescu a mai spus ca banca centrala a recurs la o rectificare in crestere a gradului de intermediere financiara prognozat pentru finele acestui an, tinand cont de dinamica inregistrata de dinamica creditelor. Astfel, gradul de intermediere financiara pentru anul 2007 este estimat la 37% din Produsul Intern Brut, cu 3 puncte procentuale peste prognoza anterioara a bancii centrale, pe fondul cresterii creditului neguvernamental cu 59% la creditele pentru populatie si cu 33% in cazul finantarilor pentru companii. Prim-viceguvernatorul BNR spune ca acest indicator a inregistrat o dinamica importanta, tinand cont de faptul ca acesta se situa in anul 2000 la un nivel de 10% din PIB. La sfarsitul anului trecut, intermedierea financiara a reprezentat 27% din PIB. La finele lunii septembrie, pe piata bancara romaneasca existau 41 de institutii de credit, mai mult cu 3 fata de septembrie 2006. In acest interval au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansata in trimestrul al treilea din 2007 si sucursalele bancilor La Caixa, si Fortis Bank. Pe de alta parte, din calcule a iesit banca HVB Ţiriac, de fondul fuziunii prin absorbtie cu UniCredit Romania. In intervalul septembrie 2006 - septembrie 2007, reteaua teritoriala a bancilor a crescut cu 1.000 de unitati, la 5.175 de agentii si sucursale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.