Numai producatorii si rudele acestora de gradele I si II vor putea vinde produse alimentare primare in piete, conform unui proiect al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor

Producatorii vor trebui sa respe
Numai producatorii si rudele acestora de gradele I si II vor putea vinde produse alimentare primare in piete, conform unui proiect al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor

Producatorii vor trebui sa respecte noi reguli de vanzare a produselor alimentare primare, dupa ce va fi modificat Ordinul ANSVSA nr. 301/2006. Conform proiectului initiat de ANSVSA, produsele respective se vor putea comercializa, dupa ce au fost in prealabil corect etichetate, numai de catre producatori si rudele acestora de gradele I si II. Micii producatori de lapte si smantana nu vor avea voie sa-si vanda produsele in alte locuri decat ferma proprie, cu exceptia targurilor de sarbatori. Produsele primare pot fi comercializate la targuri, in piete si expozitii, cu ocazia sarbatorilor religioase, doar de catre producatori si membrii familiei. Vanzatorii ar putea fi obligati sa prezinte la controale mai multe documente: actul de inregistrare sanitar-veterinara, eliberat de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor; actul de identitate al producatorului sau al rudelor acestuia; carnetul de sanatate al animalelor de la care au fost obtinute produsele primare; carnetul de producator si registrul care sa cuprinda cantitatile de produse primare comercializate; data si locul comercializarii; data si locul recoltarii produselor primare si numele medicului veterinar care a inspectat animalele de la care provin acestea.

Autorizare
>> Verificari
Producatorii vor putea livra marfa direct de la locul de producere catre unitati de procesare a acesteia, care sa fie autorizate, indiferent de distanta la care se afla. Responsabilii din unitatile de vanzare cu amanuntul trebuie sa se asigure ca bunurile respective nu pun in pericol sanatatea publica si trebuie sa monitorizeze deseurile sau sa mentina igiena spatiilor si a echipamentului.

>> Laptele crud se poate vinde direct catre consumatorul final numai in incinta fermei, a exploatatiei sau a gospodariei unde sunt tinute animalele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.