Lumea juridicului este, de marti, in fierbere, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale (CCR) privind drepturile aparatorului in timpul actelor procedurale. Hotararea CCR a creat artificial o isterie legata de iminenta unui val de restituiri
Lumea juridicului este, de marti, in fierbere, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale (CCR) privind drepturile aparatorului in timpul actelor procedurale. Hotararea CCR a creat artificial o isterie legata de iminenta unui val de restituiri de dosare la procurori. Nu este decat o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca decizia CCR are efect pentru viitor, de la momentul publicarii ei in Monitorul Oficial. Toate actele procedurale efectuate de procurori pana in acel moment, chiar si fara prezenta avocatilor, sunt legale.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 172 alineat 1 din Codul de Procedura Penala (care vizeaza drepturile aparatorului), astfel cum a fost modificat prin articolul I punctul 99 din Legea 356/2006 (ultima modificare a Cpp, pe vremea Monicai Macovei). Textul declarat neconstitutional este cel care limita prezenta aparatorului doar la actele de urmarire penala la care era prezent si clientul sau. Nu a fost declarat neconstitutional intreg articolul, ci sintagma “care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea”.

Articolul 172 alineat 1, modificat prin articolul I punctul 99 din Legea 356 din 2006 prevede ca: “In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, Internet sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.” Din acest articol, judecatorii CCR au hotarat ca este neconstitutionala sintagma din primul paragraf.

Cu alte cuvinte, avocatul unui inculpat va avea dreptul sa participe la toate actele de urmarire penala dintr-un dosar, si nu doar la audierile clientului lor, asa cum se intampla pana acum.

Exceptie ridicata intr-un dosar de coruptie


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.