Statutul tinerilor politicieni va fi luat in discutie in aceasta duminica la Realitatea TV. Aproape o treime dintre respondenti vor anul acesta tineri politicieni incoruptibili.

Despre Codrut Seres , Elena Basescu si Cozmin Gusa, publicul considera,
in acest an, ca sint printre cei mai promitatori tineri din politica romaneasca Cozmin Gusa, Codrut Seres, Lavinia Sandru. In ultimii trei ani, juni politicieni precum acestia au reusit sa ramina ferm pe pozitii in aprecierea romanilor. Clasamentele intocmite de realizatorii proiectului „Zece pentru Romania" nu au lasat in 2005 si 2006 loc pentru prea multe surprize. Iar nominalizatii pentru acest an sint, cu mici exceptii, in ton cu trendul anilor precedenti. Singurele nume noi intrate in atentia celor chestionati in acest an sint un pesedist si o pedista. Initial purtator de cuvint si devenit apoi secretar general al PSD, Titus Corlatean se numara printre nominalizatii din acest an. Tot un „new entry" este si fiica presedintelui Traian Basescu, Elena. Mai putin remarcata ca lider de opinie, aceasta a punctat decisiv la capitolul mondenitate. Mihai Tatulici are misiunea sa dea seama, alaturi de invitatii sai de duminica (incepind cu ora 15.30), despre cit de proaspat mai este noul val de politicieni autohtoni.

In 2005, laurii celui mai promitator om politic din noua garda ii reveneau lui Cozmin Gusa, pe atunci inca membru PD. Dupa ce a ales sa fie liderul unui partid mai mic, PIN, Gusa a cedat un an mai tirziu locul fruntas in favoarea pesedistului Victor Ponta, insa se regaseste printre nominalizatii din acest an. Pozitii bune in anii anteriori a ocupat si Mihai Razvan Ungureanu: locul patru acum doi ani si „argint" anul trecut. Ramine de vazut daca locul lasat vacant la Ministerul de Externe il va mai propulsa in top si in acest an. O aparitie fulguranta in 2005 a fost cea a lui Sebastian Bodu, care a ocupat atunci locul doi, dar care nu a mai confirmat in nici un fel anii urmatori.

Daca tinerii s-au tinut tare pe pozitii, perceptia romanilor asupra calitatilor pe care acestia trebuie sa le intruneasca s-a modificat substantial. Ambitia, dinamismul si determinarea de a schimba ceva in tara pe care o reprezinta nu mai sint la fel de prioritare, asa cum erau in anii trecuti, pentru cei care i-ar vota. Romanii sint, in schimb, mult mai atenti la indicatori mai pragmatici. Aproape o treime dintre respondenti vor anul acesta tineri politicieni incoruptibili. Competenta si inteligenta trebuie sa fie si ele apanajul acestora.

Detalii despre cel mai recent blog al unui tinar politician, pe www.cotidianul.ro/select