Stadionul "National", fost "23 August", din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu", va deveni a cincea mare arena sportiva demolata in ultimii 75 de ani, dupa "Romcomit", "Venus", "Unirea" si "Republicii". Actuala suprafata pe care este construit c
Stadionul "National", fost "23 August", din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu", va deveni a cincea mare arena sportiva demolata in ultimii 75 de ani, dupa "Romcomit", "Venus", "Unirea" si "Republicii". Actuala suprafata pe care este construit complexul nu facea parte din Bucuresti. Perimetrul se afla in comuna Dudesti-Cioplea. Cea mai mare parte era o gradina de zarzavat, care apartinea unui bulgar, Ivan Gruev, iar restul se afla in proprietatea N. Malaxa Societatea Anonima Romana care, de altfel, a si revendicat terenul in instanta. Mai tarziu a devenit targ de vite si locul unde se tineau celebrele balciuri. Ideea unui nou stadion a aparut la inceputul anilor '50 si, dupa unele surse, lucrarile au durat cinci luni. In vara anului 1953, Complexul Sportiv "23 August" este inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor. Baza sportiva dispunea de un stadion cu o capacitate de 80.000 de spectatori, pista de atletism, precum si de 21 terenuri de antrenament, un lac si doua bazine. In 1976, s-a decis montarea unei instalatii de nocturna, dotata cu tehnologie Siemens si cu o putere a becurilor de 700 de lucsi. Din cauza stalpilor, capacitatea a fost redusa la 60.000 de locuri. Primele lucrari de modernizare de mare amploare s-au desfasurat dupa 28 de ani, cu ocazia organizarii Universiadei din 1981. Au fost schimbate gradenele din lemn, pista de atletism pe pamant a fost inlocuita cu una de zgura, suma totala a lucrarilor variind intre 33 si 34 de milioane de lei. Au trebuit sa treaca 22 de ani pentru ca instalatia de nocturna sa fie si ea modernizata. In anul 1998, inaintea Campionatului European de tineret, vechea instalatie a fost inlocuita cu una Phillips, care are peste 1000 de lucsi. Totodata, prin montarea scaunelor, capacitatea arenei s-a redus din nou cu cateva mii de locuri. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.