Alegerile europarlamentare de duminica vor avea ca efect si inlocuirea in Parlamentul Romaniei a deputatilor si senatorilor care vor pleca la Strasbourg

Acestia vor fi inlocuiti, in principiu, de primii supleanti de pe listele din 2004, i
Alegerile europarlamentare de duminica vor avea ca efect si inlocuirea in Parlamentul Romaniei a deputatilor si senatorilor care vor pleca la Strasbourg

Acestia vor fi inlocuiti, in principiu, de primii supleanti de pe listele din 2004, insa confuziile legislative pot genera alte scandaluri n Cele mai multe rocade vor fi in grupurile PSD

Predarile de stafeta intre democrati si liberali ar trebui sa se faca prin acordul comun al co-presedintilor Aliantei DA - Tariceanu si Boc

Ioan Adam, Madalin Voicu, Vasile Bleotu, Ion Burnei, Liviu Rusu, Vasile Butnaru, Nadia Andronescu, Ioan Cristea, Diana Busoi vor veni sau reveni in Parlamentul Romaniei pentru un an de mandat

In PRM, jocurile de culise sunt in plina desfasurare. Pe locul eliberat de Eugen Mihaescu ar urma sa ajunga Florin Huidu, consilier la sectorul 4

Apropiatii lui Corneliu Vadim Tudor vor sa-l elimine din carti din cauza emisiunilor satirice realizate la Prima TV de Serban Huidu, fiul lui Florin Huidu.

Alegerile de pe 25 noiembrie vor stabili reprezentantii Ro maniei in Parlamentul European, dar vor aduce si oameni noi in Parlamentul de la Bucuresti. Potrivit regulilor din Uniunea Europeana, un politician nu poate fi, simultan, deputat in PE si membru al legislativului national. In prezent, Romania este reprezentata in PE de 35 de politicieni, care sunt si membri ai Parlamentului de la Bucuresti. Celor 35 le este permisa aceasta reprezentare dubla, in mod provizoriu, din cauza decalajului dintre data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si alegeri. Ofertele partidelor pentru 25 noiembrie sunt cunoscute, in majoritate fiind o combinatie intre nume noi si politicieni consacrati. Dupa cum arata sondajele in acest moment, intre 13 si 20 de parlamentari romani sunt eligibili in Parlamentul European. Dupa ce acestia isi vor prelua noul mandat, partidele vor incepe procedurile de inlocuire a deputatilor si senatorilor care vor incepe lucrul la Bruxelles si Strasbourg. Fiecare dintre acesti parlamentari va fi inlocuit, teoretic, de primul supleant din circumscriptia in care au fost alesi in 2004, pentru ca partidele sa isi pastreze ponderea parlamentara pana la alegerile generale. Un lucru simplu, in teorie, dar care va oferi prilejul unor noi scandaluri politice. In primul rand, pentru ca listele de atunci sunt mixte - cazurile PSD-PUR si Alianta DA. In al doilea rand, pentru ca nu este sigur ca primul supleant va deveni parlamentar, iar un precedent in acest caz il constituie decizia filialei PSD Bucuresti de a refuza accesul lui Ionel Blanculescu pe locul de senator eliberat prin demisie de Dan Voiculescu. „Gardianul“ a realizat o analiza din care reies cele mai probabile permutari de la „Casa Poporului“ in urma alegerilor de pe 25 noiembrie, cine sunt noile personaje si ce au facut in ultimii cinci ani.

Cele mai multe mandate noi vor aparea in PSD. „Trebuie sa ne miscam rapid, pentru ca vrem sa ne pastram grupul compact“, a declarat Titus Corlatean, secretarul general al PSD. Acesta spune ca va declansa procedurile imediat dupa ce mandatele de europarlamentar vor fi validate, prin notificarea Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Dupa cum arata acum sondajele si in functie de redistribuirea ulterioara, PSD se poate astepta sa obtina intre sapte si zece mandate in Parlamentul European. Intre primii zece de pe lista PSD, noua sunt membri in Parlamentul Romaniei. Astfel, dupa cel mai optimist scenariu de partid, social-democratii vor aduce noua fete noi in Parlamentul Romaniei. Corlatean spune ca se asteapta ca viitorii europarlamentari sa fie inlocuiti de primii supleanti de pe listele din 2004. „Cazul Blanculescu este o exceptie, pentru ca nu l-au vrut cei din filiala Bucuresti“, a afirmat Corlatean.

Din punct de vedere legal, cazul Voiculescu-Blanculescu va ramane, probabil, o exceptie in cazul PSD. Mandatul lui Blanculescu a fost respins pentru ca a existat o sanctiune la nivelul filialei, bazata pe un element probat si acceptata la nivel central. Astfel, prevederea dintr-un statut de partid poate avea intaietate asupra ordinii de pe listele din 2004.

'Astia care n-am furat>>
Primul pe lista PSD este Corlatean, al carui prim supleant in circumscriptia Brasov este Ioan Adam. Acesta a declarat ca va accepta mandatul, bazandu-se pe experienta sa judecator, de sef de instanta si de profesor universitar. PSD i-a pregatit lui Ioan Adam un loc in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Adam spune ca nu va renunta la activitatea de avocat, dar va respecta restrictiile prevazute in ceea ce priveste activitatea la bara a parlamentarilor. „Trebuie sa mai miscam si noi ceva, astia care n-am furat, n-am jecmanit si n-am privatizat. Desi sunt un avocat cautat si imi place sa scriu mult, voi accepta mandatul“, a spus Adam.

Potrivit CV-ului de pe site-ul cabinetului de avocatura, Adam este profesor universitar din 2003, iar intre 1990 si 1994 a fost presedinte al Judecatoriei Brasov.


'Nu sunt disperat>>
Pe locul al doilea este Adrian Severin, al carui prim supleant in circumscriptia de Bucuresti este Ion Neagu. Acesta nu a putut fi contactat pentru lamuriri, dar, potrivit unor surse din conducerea PSD, Neagu va refuza sa vina in Parlament, fiind implicat in avocatura si in activitatea universitara. In urma lui Neagu, se afla Madalin Voicu, fost deputat din grupul minoritatilor, in perioada 1996-2000, si deputat PSD intre 2000 si 2004. Voicu spune ca, in principiu, va accepta sa vina in Parlament pentru un an. „Imi rezerv dreptul de a lua o decizie dupa ce voi vorbi cu Ion Neagu, cu conducerea partidului si cu filiala de la Bucuresti“, a declarat Voicu.

„Nu sunt disperat sa fiu demnitar, dar ma gandesc ca voi avea de lucru in Comisia de cultura. Voi candida oricum la alegerile urmatoare, deci un an nu conteaza prea mult“, a afirmat Voicu.


Campionul de la Valcea
Pe locul al treilea pe lista social-democratilor este Rovana Plumb, al carei loc va fi luat de Vasile Bleotu, primul supleant din circumscriptia Valcea. Bleotu a fost la un pas sa intre in Parlamentul Romaniei in urma cu un an, din cauza unui scandal cu iz penal, dar care a fost tinut sub capac.Protagonist a fost Dumitru Becsenescu, un cunoscut om de afaceri local si deputat ales pe listele PSD-PUR, din partea formatiunii conduse de Dan Voiculescu. In 2006, Voiculescu a vrut sa scape de Becsenescu, dupa ce a obtinut o inregistrare video care dovedea o frauda a lui Becsenescu. Inainte de a o face publica, Voiculescu a vrut sa se asigure ca nu va pierde un deputat din partidul sau si i-a propus lui Bleotu ca-i va facilita intrarea in Parlament, prin intermediul casetei, numai daca acesta va trece la grupul PC. Potrivit unor surse parlamentare, Bleotu a refuzat sa se inscrie in PC, scandalul s-a racit, iar Becsenescu a trecut in mai 2007 la grupul Partidului Democrat. Becsenescu nu a raspuns la telefon pentru exprimarea unei pozitii oficiale.

Bleotu a fost deputat din partea PSD si membru al Comisiei pentru buget finante si banci, in perioada 2000-2004, cand a avut 13 initiative legislative si a participat la medierea in comisii a 36 de proiecte de lege. In prezent, Bleotu este director economic al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, iar in acest an a obtinut titlul de doctor in economie, cu teza „Analiza cresterii eficientei economico-sociale a elaborarii si executarii bugetelor locale“. Bleotu este presedinte al filialei Dragasani a PSD, iar prezenta sa in Camera Deputatilor va elimina deficitul de reprezentare a sudului judetului Valcea, in acest moment fara nici un parlamentar. Bleotu spune ca va candida in alegerile parlamentare din 2008, sansele sale fiind foarte mari, in conditiile in care, in 2004, la Dragasani, candidatul PSD la presedintie a obtinut cel mai mare procentaj din tara la nivel de municipii.

Burnei, prietenul africanilor
Pe locul al patrulea se afla Daciana Sarbu, al carei loc va fi luat de Ion Burnei. In acest an, a mai avut loc o rocada la Camera Deputatilor pe listele de Arges, cand Mihai Tanasescu, plecat la Washington pentru un post la Fondul Monetar International, a fost inlocuit de Alexandru Stanescu, fost deputat PSD in legislaturile dintre 1996 si 2004.

Ion Burnei a fost deputat PSD in perioada 2000-2004, cand a avut 7 luari de cuvant in plen, 17 initiative legislative si a fost membru al grupurilor de prietenie cu parlamentele din Japonia si Africa de Sud. Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputatilor, Burnei este de profesie farmacist si a activat in Comisia de sanatate.

Chebac, legat la gura
Pe locul al cincilea pe lista PSD se afla Catalin Nechifor, care nu este parlamentar, deci nu este relevant pentru aceasta analiza, iar pe locul sase vine Adriana Ticau, senator de Galati. Primul supleant este Eugen Chebac, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Galati.

Dan Nica, vicepresedinte al PSD si deputat de Galati, spune ca Eugen Chebac va ocupa postul vacantat de Adriana Ticau, dar ca acestuia ii este interzis orice comentariu public pana dupa alegeri.

Inca un analist
Pe locul al saptelea se afla Ioan Mircea Pascu, al carui prim supleant pe listele de la Satu Mare este Liviu Alin Rusu. Potrivit site-ului filialei judetene a PSD, Rusu, in varsta de 30 de ani, este consilier parlamentar la cabinetul lui Pascu si presedinte al organizatiei de tineret Satu Mare. Potrivit CV-ului, Rusu este de profesie „analist politic“, cu studii in stiinte politice si administrative la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

De la DNA in Parlament
Pe locul al optulea se afla Gabriela Cretu, deputat de Vaslui, al carei loc ar trebui sa fie luat de Vasile Butnaru. Acesta a fost trimis in judecata de DNA la inceputul acestui an si a mai fost implicat in alte scandaluri cu iz penal, relatate de presa locala si centrala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.