Victor Balan, fost director al Tepro Iasi, condamnat la 15 ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de moartea liderului de sindicat Virgil Sahleanu, contraataca. Recent, el a actionat in instanta statul si a solicitat daune morale de un milio
Victor Balan, fost director al Tepro Iasi, condamnat la 15 ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de moartea liderului de sindicat Virgil Sahleanu, contraataca. Recent, el a actionat in instanta statul si a solicitat daune morale de un milion de euro, prezentandu-si propria sa versiune in legatura cu evenimentele din septembrie 2000. Reamintim ca atunci fostul lider sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fost asasinat in scara blocului unde locuia. „Evenimentele de la Tepro au fost folosite de autoritati in alte scopuri decat cele pe care le cunoaste opinia publica“, spune Balan.

Anchetatorii au stabilit ca el a fost victima unui complot al cehilor care cumparasera societatea ieseana. Ei au pus la cale un atac menit sa-l intimideze pe Sahleanu, dar atacul s-a soldat cu moartea liderului sindical. In actiunea lor, cehii au fost ajutati de conducerea combinatului si de angajati de la o firma de paza din Vaslui. In dosar, alaturi de directorul Tepro Victor Balan au fost condamnati Irinel Bahna, Ioan Tofan, Frantisek Priplata (reprezentantul actionarului majoritar ceh Zelezarny Veseli), Catalin Ciubotaru, Valentin Blanita si Gelu Spuma. Ei au primit pedepse intre 5 si 25 de ani de inchisoare, iar abia acum, Balan a decis sa rupa tacerea si sa-si prezinte propria sa varianta cu privire la evenimentele de atunci. „Nedrept, absurd si lipsit de orice temei, am fost inculpat alaturi de Frantisek Priplata si atrag atentia faptului ca evenimentele de la Tepro au fost folosite de autoritati in alte scopuri decat cele pe care le cunoaste opinia publica. Furturile de materiale erau o practica la ordinea zilei la Tepro si de aceea, Consiliul de Administratie a fost nevoit sa decida angajarea unei firme de paza, Protect SRL din Vaslui. Desigur, aparitia oamenilor de paza a iritat multi angajati de la Tepro, care, din cauza faptului ca nu mai puteau fura, au declansat tot felul de greve si proteste pe motive de salarii mici si de conditii de munca necorespunzatoare. In fruntea protestelor se afla sindicatul condus de Virgil Sahleanu“, a precizat ex-directorul Balan in declaratiile sale.

Condamnatul acuza ca s-au folosit droguri la anchetarea sa
„Sunt probe ca muncitorii au fost instigati sa-i evacueze prin violenta pe paznicii vasluieni si, in aceste conditii, patronul firmei Protect SRL Vaslui, Catalin Ciubotaru, a organizat cu oamenii lui agresarea liderului de sindicat. S-a dorit doar intimidarea lui, nu si uciderea, dar atacul a degenerat si Sahleanu a fost ucis. Apoi a avut loc un proces in care cei acuzati s-au aflat sub o imensa presiune mediatica si nu numai. Sindicatele, presa, opinia publica, toata lumea ne-au privit ca pe niste criminali ordinari, si din acest motiv a fost necesara stramutarea procesului. Dupa ce am fost arestat, cel putin eu, am fost drogat in timpul anchetei pentru a da declaratii pe placul celor care voiau sa ne infunde. Sunt convins ca asupra mea s-au folosit substante sedative si halucinogene care mi-au fost puse in apa si in cafea. Am fost astfel nevoit sa scriu declaratii dupa dictarea procurorului, luciditatea si vointa fiindu-mi anihilate“, a mai mentionat Balan.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.