Publicatiile si site-urile de specialitate se intrec in a furniza liste de probabili nominalizati la statuetele aurite oferite de Academia Americana de Film in 2008.

Luna viitoare se vor anunta lungmetrajele si actorii candidati la premiile oferite de Asociatia Jurnalistilor Straini de la Hollywood, un barometru notabil al preferintelor membrilor Academiei Americane de Film. Insa, chiar inainte sa se afle nominalizatii la Globul de Aur, media au fost cuprinse de febra premiilor si se chinuiesc sa intrevada posibilii cistigatori ai Oscarului.

„Variety", publicatia „de baza" a Hollywoodului, a strins pe o lista nume de actori, cineasti, directori de imagine, creatori de costume etc., toti 30 numai buni de „oscarizat". La regizori, pe statueta s-ar bate David Cronenberg, cu „Eastern Promises", Marc Forster, cineastul responsabil pentru ecranizarea best-sellerului „The Kite Runner", Craig Gillespie, care a impresionat publicul cu „Lars and the Real Girl", Michael Winterbottom, vinovat pentru „Speranta moare ultima", Marjane Satrapi si al sau „Persepolis" plus Paul Greengrass, autorul blockbusterului „The Bourne Ultimatum".

Si la actrite lupta e incrincenata, iar batalia se da in principal pe frontul anglo-francez: date drept favorite sint Charlotte Gainsbourg, cu parinti deopotriva din Albion si Hexagon (pentru rolul din „I’m Not There"), britanicele Tilda Swinton, pentru interpretarea din lungmetrajul „Michael Clayton", Keira Knightley cu personajul din „Ispasire", adaptarea romanului omonim, si frantuzoaica Marion Cotillard, care o joaca pe Edith Piaf in „La vie en rose", care a rulat deja pe marile ecrane romanesti. Le concureaza, potrivit „Variety", australiana Cate Blanchett, aflata la a doua interpretare a Reginei-fecioara, si canadianca Sarah Polley, in tripla ipostaza (actrita, scenarista si regizoare a „Away from Her"). La actori principali, batalia pare inegala: clasici ca Russell Crowe (protagonist in filmul „American Gangster") si Daniel Day-Lewis (in interpretarea din „There Will Be Blood") incruciseaza sabiile cu Sam Riley, aflat la primul rol principal in pelicula „Control".

Un distins consiliu de critici de film, experti si oameni din industria cinematografica a fost reunit de „The Envelope.com" pentru a face predictii in ceea ce priveste posibilii nominalizati la Oscar. La categoria Cel mai bun regizor au sanse sa candideze Tim Burton, cu adaptarea pentru marele ecran a musicalului de Broadway „Sweeney Todd", veteranul Sidney Lumet („Before the Devil Knows You're Dead") si celebrii frati Coen („No Country for Old Men"), Joe Wright, pentru „Ispasirea" Keirei Knightley, si Mike Nichols, autorul lungmetrajului „Charlie Wilson’s War". Statueta pentru Cel mai bun film ar putea merge la trei dintre peliculele de pe lista anterioara („No Country for Old Men", „Ispasirea", „Charlie Wilson’s War"), carora le fac concurenta lungmetrajul lui Ridley Scott, „American Gangster", si „The Kite Runner". Lista accesibila pe „The Envelope.com" nu coincide decit in ceea ce priveste un singur nume cu aceea a „Variety" cind vine vorba despre actori in rolurile principale; la favoriti figureaza in plus Denzel Washington („American Gangster"), George Clooney („Michael Clayton"), James McAvoy („Ispasirea") si Johnny Depp („Sweeney Todd"). La actrite, „Variety" si „The Envelope.com" cad de acord asupra a doua nume - Marion Cotillard si Keira Knightley -, dar „consiliul" le da probabile nominalizate pe Julie Christie („Away from Her"), Ellen Page („Juno") si Angelina Jolie („Speranta moare ultima").