O noua tragedie s-a produs intr-o tabara improvizata: un copil roman a ars de viu, iar alti trei au fost raniti intr-un incendiu. Doi dintre acestia sunt fratii celui mort in incendiu. Mai multi politicieni italieni s-au grabit sa gaseasca si cauza
O noua tragedie s-a produs intr-o tabara improvizata: un copil roman a ars de viu, iar alti trei au fost raniti intr-un incendiu. Doi dintre acestia sunt fratii celui mort in incendiu. Mai multi politicieni italieni s-au grabit sa gaseasca si cauza incidentului: situatia precara din Romania care a determinat migratia. Dupa cazul Mailat, campania mediatica si declaratiile cu iz electoral au avut un impact psihologic asupra romanilor si italienilor net superior actiunilor concrete. Expulzarile nu au fost la inaltimea promisiunilor. In functie de raspunsul Comisiei Europene la decretul italian, si alte state UE sunt gata sa calce pe urmele Italiei - Olanda, Franta, Marea Britanie.

Un copil a murit, iar alti trei au fost raniti intr-un incendiu izbucnit ieri dimineata intr-o tabara improvizata de la periferia vestica a orasului Bologna, relateaza Ansa. Echipajele de interventie, deplasate la fata locului, au constatat decesul unui copil de patru ani, care se numea Florin Draghici. Parintii copilului si doi frati ai acestuia, cu varste de sase si noua ani, au fost raniti si transportati la spital. Ultimul era ieri in stare grava. Autoritati le sustin ca nu sunt elemente pentru a sustine ipoteza unui incendiu provocat. Pompierii au precizat ca au gasit printre obiecte o butelie si o plita. „In casa traiesc tatal, mama si trei copii, pana in urma cu putin timp locuia si o sora, dar s-a intors in Romania. Tatal lucreaza in constructii, pana in urma cu cateva dimineti lua in fiecare zi autobuzul pentru a merge la munca la Cento“, a declarat vecinul. „Mama era foarte de treaba, facea curatenie toata ziua. Duceau copiii la gradinita si la scoala zilnic“, a adaugat el. Potrivit vecinului, familia nu este de etnie rroma. „Am lucrat timp de opt luni in Romania, stiu ca exista diferente si ei nu mi se pareau a fi rromi“, a explicat el. „Tatal tipa, impreuna cu mama, pentru ca fiul lor ramasese inauntru, dar ardea totul“, a povestit martorul. Familia era din Sibiu, potrivit acestuia. Politicienii italieni s-au grabit sa puna aceasta tragedie pe seama situatiei precare din Romania, care determina emigratia. Comentand acest caz, deputatul Silvana Mura, membra a formatiunii Italia Valorilor, crede ca problema rromilor nu se poate rezolva atat timp cat tarile de origine nu asigura conditii „demne“ de trai. Nu este primul incident de acest gen, iar taberele din jurul marilor orase italiene exista de multi ani. Italia nu a cerut insa, pana acum, sprijin de la UE. In luna august, patru copii rromi au ars de vii intr-un incendiu izbucnit intr-o tabara de la marginea orasului Livorno. Cauza incendiului nu se cunoaste nici acum, dar acesta a fost revendicat de o grupare extremista necunoscuta.

Efect garantat: romånii nu mai pleaca in Italia
Prefectul Romei, Carlo Mosca, sustine ca decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari periculosi i-a determinat pe romani sa-si schimbe parerea. „De zile intregi, nu mai sosesc autocare pline cu romani, iar foarte multi au decis sa plece, acceptand repatrierea asistata. Elementul disuasiv a functionat“, a declarat Mosca, citat de Corriere della Sera. Intrebat daca nu exista riscul ca tocmai romanii cinstiti sa paraseasca Italia, in locul delincventilor vizati de decret, oficialul a precizat: „Trebuie sa continuam asiduu monitorizarea celor care au comis infractiuni si au fost pusi in libertate. Dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca fortele de politie sunt nevoite sa intervina in diverse situatii de criza, nu doar in cele legate de straini“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.