Pelicula din 1969, semnata de John Schlesinger, ii aduce impreuna pe marii Jon Voight si Dustin Hoffman. Bazat pe romanul omonim, scris de James Leo Herlihy, scenariul filmului a fost realizat de Waldo Salt. Puteti nota 'Midnight cowboy>> ('Cowboy-u
Pelicula din 1969, semnata de John Schlesinger, ii aduce impreuna pe marii Jon Voight si Dustin Hoffman. Bazat pe romanul omonim, scris de James Leo Herlihy, scenariul filmului a fost realizat de Waldo Salt. Puteti nota 'Midnight cowboy>> ('Cowboy-ul de la miezul noptii>>) pe site-ul www.gardianul.ro, pentru a-l clasa in topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile.

Povestea urmareste viata unui tanar din Texas, pe nume Joe Buck (Jon Voight), care spala vase intr-un restaurant. El vrea sa ajunga cineva. Astfel, isi face bagajele, se imbraca in costumul de cowboy si isi da demisia. Se indreapta spre New York, unde spera sa ajunga un barbat intretinut. Spune oricui ii iese in cale ca „nu sunt un adevarat cowboy, dar sunt un armasar dat naibii!“. De indata ce ajunge la New York, economiile sale se diminueaza considerabil, iar pentru Joe, singura scapare este de a se lasa angajat ca „armasar“, mai bine zis gigolo, de femei bogate. Insa nici in acest domeniu nu se gaseste usor de munca. Naivul Joe il intalneste pe Enrico „Ratso“ Rizzo (Dustin Hoffman), care sufera de un handicap fizic. Aces ta il convinge foarte usor pe Joe sa-i dea 20 de dolari in schimbul facilitarii unei intalniri cu un „peste“ de succes, care rezulta a fi un fanatic religios. Cei doi se despart, iar la a doua intalnire, Ratso il gaseste pe Joe fara un adapost desupra capului, dormind prin sali de cinema sau in statii de autobuz. Surpinzator, Ratso se ofera sa-l ajute, invitandu-l sa stea impreuna cu el, intr-un apartament dintr-o cladire ce sta sa cada. Astfel, cei doi incep si o relatie profesionala. Ratso ii aduce lui Joe clienti, majoritatea diferiti de ceea ce spera acesta, fiind barbati. (Si romanul lui Herlihy face referire la relatiile homosexuale ale lui Joe.) El ii serveste pe clientii barbati, insa nu se simte in largul sau facand asta. Evenimentele din viata lui Joe sunt relatate, in mare parte, cronologic, insa, sunt intersectate de flashback-uri. Joe are amintiri neplacute vizavi de experienta botezului, isi aminteste de singurele persoane din viata lui pe care le iubeste: bunica Sally si Annie, „nebuna Annie“, iubita sa de demult, care ramane o prezenta continua in mintea lui.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.