Ramasitele pamåntesti ale fostului director al ziarului 'Adevarul>>, Dumitru Tinu, au fost deshumate, ieri, in vederea efectuarii unei noi expertize medico-legale si criminalistice. Demersul incearca sa stabileasca cu certitudine daca ziaristu
Ramasitele pamåntesti ale fostului director al ziarului 'Adevarul>>, Dumitru Tinu, au fost deshumate, ieri, in vederea efectuarii unei noi expertize medico-legale si criminalistice. Demersul incearca sa stabileasca cu certitudine daca ziaristul a murit din alte cauze decat cele stabilite in urma cu patru ani, adica in urma unui accident de circulatie. Avocatul familiei Tinu, Dumitru Dragomir, a declarat ca decizia de exhumare a lui Dumitru Tinu este 'ilegala>> , el acuzand 'costurile foarte mari>>, de
15-20.000 de euro, ale acestei operatiuni.

Deshumarea a inceput la orele 7.15, in prezenta echipei de specialisti medico-legali, a fiului acestuia, Andrei Iucinu, si a mamei lui, Emilia Iucinu, avocatului lor, Matei Valeriu, si a unui expert legist. Fiica lui Dumitru Tinu, Ana Maria, a fost reprezentata de avocatul Gheorghe Dumitru si un expert legist ales.

Din dispozitia procurorului de caz, Aurelian Mihaila, un pluton de jandarmi a delimitat zona si nu a permis familiei Iucinu si presei accesul in perimetrul din jurul gropii. Emilia Iucinu a stat &i circ;n permanenta in apropierea mormantului, plangand. Avocatul familiei Tinu nu i-a permis Emiliei sa patrunda in perimetrul delimitat, cu un cos in care femeia a pus un platou cu coliva si o sticla cu vin, conform traditiei. Ramasitele lui Dumitru Tinu au fost luate din sicriul putrezit si puse intr-un sac de plastic in jurul orei 11.40, fiind transportate la Institutul „Mina Minovici“ din Bucuresti.

Secretomania procurorului
Andrei Iucinu a declarat ca nu a fost anuntat de autoritati in legatura cu deshumarea tatalui sau, el venind si acum, la Breaza, la fel ca si saptamana trecute. Nu a avut acces in perimetrul mormantului tatalui sau pe durata operatiunilor de deshumare, in ciuda faptului ca Parchetul Prahova a aprobat procedura exhumarii cadavrului lui Dumitru Tinu in urma cererii formulate in acest sens de Iucinu. „Procurorul de caz, Mihaila Aurelian, mi-a comunicat ca nu imi va permite sa asist la procedura exhumarii, spunandu-mi ca interesul meu va fi aparat de el ca reprezentant al statului“, a declarat Andrei Iucinu. El a adaugat ca spera ca probele care vor fi prelevate sa ajute la elucidarea imprejurarilor in care a murit tatal sau. Iucinu a tinut sa precizeze: „Eu nu am nici un reprezentant in acel perimetru delimitat de politisti si jandarmi in jurul mormantului tatalui meu - nici un expert medico-legal, nici avocatul meu, nici eu nu asistam la deshumarea tatalui meu. Este un abuz care incalca dreptul la aparare, drept consacrat de legislatia internationala, dar si de Constitutia Romaniei si de Codul de Procedura Penala.“

Procurorul Aurelian Mihaila de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova a declarat ca osemintele lui Dumitru Tinu vor fi transportate la Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici“, unde vor fi supuse unei noi expertize medico-legale efectuate de o echipa speciala recomandata de conducerea IML, asistata de experti recomandati de partile implicate in dosar. Mihaila a spus ca decizia de exhumare a fost luata in baza Codului de Procedura Penala si are la baza „considerente legate de necesitatea aflarii adevarului, nu neaparat pe o anumita versiune in parte, ci cu privire la toate versiunile avute in vedere“.

Procurorul a mai precizat ca ramasitele lui Dumitru Tinu vor fi reinhumate dupa efectuarea expertizei medico-legale, fara sa poata preciza insa daca acest lucru va fi posibil tot in cursul zilei de luni.

Deshumarea, intre avere si dreptate


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.