O saptamana in Chisinau m-a facut sa inteleg mai mult ca oricand ca dezvoltarea limbii si culturii romanesti este singura modalitate viabila prin care Romania poate mentine legaturile istorice cu Basarabia. Pe plan politic sau economic, Bucurestiul,
O saptamana in Chisinau m-a facut sa inteleg mai mult ca oricand ca dezvoltarea limbii si culturii romanesti este singura modalitate viabila prin care Romania poate mentine legaturile istorice cu Basarabia. Pe plan politic sau economic, Bucurestiul, chiar si atasat la locomotiva UE, are prea putina forta pentru a contrabalansa forta Rusiei. Dupa cum o arata si analiza publicata in editia de astazi, eforturile Romaniei si ale UE, in general, se bazeaza pe strategia „soft-power“ - introducerea in Republica Moldova a democratiei si libertatii de exprimare, in special prin ONG-uri. Una dintre modalitatile de actiune este castigarea omului simplu.

Din punctul de vedere al Romaniei, omul simplu poate fi castigat prin acordarea de vize mai usor, prin acordarea de burse si prin sprijinirea mediilor de informare in limba romana. Re-construirea unei natiuni in termeni politici trebuie sa fie precedata de re-construirea unei natiuni in termeni culturali. Ecuatia este simpla: mediile din Romania atrag atentia asupra valorilor europene si induc elemente de „pop-culture“. In momentul in care vom auzi mai multi basarabeni vorbind limb a romana in public, vom sti ca valorile europene au prins.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.