Cityplex (13, 15.30, 18, 20.30, 23)

Rendition"/ "Transfer de captivi" apartine acelui gen de filme americane mainstream care aduc in discutie teme de actualitate intr-un ambalaj vandabil - adica cel al unor filme de actiune sau thrilleruri
Cityplex (13, 15.30, 18, 20.30, 23)

Rendition"/ "Transfer de captivi" apartine acelui gen de filme americane mainstream care aduc in discutie teme de actualitate intr-un ambalaj vandabil - adica cel al unor filme de actiune sau thrilleruri din care nu lipsesc exploziile, urmaririle, orasele exotice si zanganitul pintenilor agentilor speciali (americani, fireste).

Datorita acestui ambalaj, filmele cam seamana unul cu celalalt, dar meritul lor, dincolo de consumul ad-hoc de adrenalina, laolalta cu popcornul, e ca semnalizeaza niste stari de fapt. "Transfer de captivi"/"Rendition" este realizat de sud-africanul Gavin Hood, cunoscut al festivalurilor o data cu "Tsotsie" (pe langa alte premii, filmul a obtinut in 2006 Oscarul pentru cel mai bun film strain). Filmul e coerent, desi imprastiat pe mai multe planuri. Desi trateaza o tema inedita - transferul ilegal de catre autoritatile americane al suspectilor de terorism spre tari unde acestia sunt interogati si torturati - filmul nu e foarte original. Nu are acroseul pe viu, in marginea documentarului sau al reportajului tv live din "Drumul spre Guantanamo" (regia: Michael Winterbottom). Poate pentru ca scenaristul si producatorii au fost mult prea impresionati de succesul lui "Babel" si, pastrand regulile filmului comercial, au fost mult mai atenti la jocul planurilor. Nici nu si-au mai dat seama ca filmul e si prea lung sau ca secventele cu eroi arabi au de multe ori aroma unei telenovele. De altfel, producatorul Steve Golin a si lucrat pentru "Babel". Diferenta e ca filmul de fata prea e un film. Osatura lui e suficient de vizibila incat sa nu ai surprize si sa nu stai cu nodul in gat. Iar felul in care sunt reasezate povestile la final e suficient de nerealist ca sa nu-ti provoace revelatii. Lucrul prin care "Transfer de captivi" e mai puternic e jocul actorilor. Jake Gyllenhaal, in rolul busolei filmului, are probabil cel mai matur rol al sau de pana acum. Se descurca. Deja parca nu mai emana prin pori atata cunoastere a faptului ca arata bine. Meryl Streep e in ipostaza rea si taioasa, desi nu se imbraca de la Prada, Reese Witherspoon e si ea convingatoare si sigura, dar descoperirea filmului e necunoscutul Omar Metwally in rolul egipteanului detinut ilegal si torturat pentru fapte pe care nu le-a comis. Pentru actori si pentru ca se straduieste sa joace corect si sa infuzeze toleranta in fisurile scenariului, "Transfer de captivi" merita vazut.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.