Ambiguitatea ultimei monitorizari a programului nuclear iranian il face pe Ahmadinejad sa ceara scuze din partea Occidentului.

Iranul a ajuns la pragul critic al programului sau nuclear si peste un an ar putea obtine suficient uraniu i
Ambiguitatea ultimei monitorizari a programului nuclear iranian il face pe Ahmadinejad sa ceara scuze din partea Occidentului.

Iranul a ajuns la pragul critic al programului sau nuclear si peste un an ar putea obtine suficient uraniu imbogatit pentru a produce o bomba atomica, releva un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), publicat joi.

Desi raportul evidentiaza si o mai buna cooperare cu atoritatile iraniene, precum si faptul ca Iranul nu produce decit uraniu de puritate 4% (care nu poate fi folosit in scop militar), atingerea pragului critic de 3.000 de centrifuge de imbogatire a uraniului a inflamat spiritele la Washington. In acelasi timp, presedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad "a cerut Occidentului sa ceara scuze natiunii iraniene", deoarece raportul nu confirma ca Iranul doreste obtinerea armei nucleare.

Statele Unite au criticat raportul si au cerut impunerea de noi sanctiuni Teheranului. "Cooperarea Iranului cu AIEA este una incompleta si selectiva. Iranul nu a prezentat toata documentatia necesara", a protestat ambasadorul american Gregory Schulte. In acelasi timp, raportul obliga Casa Alba sa ia fie decizia de a accepta Iranul drept producator de combustibil nuclear, fie de a trece la o operatiune militara impotriva facilitatilor nucleare iraniene de la Natanz.

Oficiali britanici citati de cotidianul "The Guardian" sint supusi presiunii vicepresedintelui American Dick Cheney pentru a initia o operatiune militara in Iran inainte de schimbarea administratiei de la Washington, in ianuarie 2009. Aceiasi oficiali arata o eventuala lovitura militara a Israelului este incerta, deoarece nu se cunoaste care este pragul pina la care autoritatile de la Ierusalim vor accepta dezvoltarea capacitatilor nucleare iraniene.

O cu totul alta pozitie este adoptata de Rusia si China, care au cerut continuarea negocierilor si au remarcat cooperarea partii iraniene. "Ne temem cel mai mult ca Iranul ar putea fi izolat si obligat astfel sa se retraga din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, precum si din AIEA", declara un oficial rus.

Javier Solana, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica externa si Securitate, nu a comentat concluziile raportului, precizind prin vocea purtatorilor de cuvant ca "va face propria evaluare dupa o a doua intalnire cu negociatorii iranieni". Solana urmeaza sa prezinte un raport in fata Consiliului de Securitate ONU la sfarsitul acestei luni, insa nu a reusit pana acum sa organizeze mult dorita intalnire cu oficialii iranieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.