Romania participa, prin Fundatia "Arctica Romana", la construirea celui mai mare spargator de gheata din lume.

Paisprezece tari, printre care si Romania, contribuie in prezent la proiectarea celui mai mare spargator de gheata din lum
Romania participa, prin Fundatia "Arctica Romana", la construirea celui mai mare spargator de gheata din lume.

Paisprezece tari, printre care si Romania, contribuie in prezent la proiectarea celui mai mare spargator de gheata din lume, Aurora Borealis. Acesta va fi construit in perioada 2012-2014 si va fi folosit pentru operatiuni de cercetare si foraj atit in tinutul arctic, cit si in Antarctica, a declarat pentru Cotidianul Teodor Gheorghe Negoita (foto), directorul Institutului Roman de Cercetari Polare si presedintele Fundatiei "Arctica Romana".

Lucrari pe marginea acestui proiect, precum si cel de-al II-lea Simpozion International de Cercetari Stiintifice Polare din Romania alcatuiesc Workshopul de Cercetari Polare 2007, a carui deschidere a avut loc astazi, la ora 9.30. Evenimentul, desfasurat in Aula Academiei Romane, este organizat de Institutul Roman de Cercetari Polare, Fundatia Europeana de Stiinta si Institutul German de Cercetari Polare si Marine "Alfred Wegener", cu sprijinul Academiei Romane, Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si al Centrului de Management Programe. Workshopul, la care participa o serie de invitati de marca precum directorul Fundatiei Europene de Stiinta, dr. Paul Egerton, si directorul adjunct al Institutului de Cercetare Arctica si Antarctica din Sankt Petersburg, dr. Aleksandr Klepikov, se va incheia miine.

Prin organizarea acestui workshop, Teodor Negoita isi continua eforturile depuse in slujba cercetarii polare. In 1995 a fost primul roman care a atins Polul Nord, iar in 2006 a inaugurat prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.