Imigrantii romi le dau batai de cap si elvetienilor. Autoritatile se pregatesc sa ia masuri impotriva cersetorilor, iar principalii vizati, scrie presa elvetiana monitorizata de Realitatea TV, sunt romii veniti din Romania. Oficialii din cantonul Gen
Imigrantii romi le dau batai de cap si elvetienilor. Autoritatile se pregatesc sa ia masuri impotriva cersetorilor, iar principalii vizati, scrie presa elvetiana monitorizata de Realitatea TV, sunt romii veniti din Romania. Oficialii din cantonul Geneva sunt primii care vor pune in aplicare un astfel de plan, de la 1 decembrie. Masura prevede expulzarea tuturor celor care stau pe teritoriul cantonului fara forme legale.

Vineri dimineata, politistii au evacuat 17 cetateni romani de etnie roma dintr-o tabara improvizata din Geneva. Cotidianul Le Matin descrie pe larg actiunea. Adunati si dusi intr-un centru social romii au refuzat sa se intoarca in tara de origine, Romania, pe motiv ca nu au unde sa lucreze. Responsabili ai serviciilor locale de asistenta sociala sustin ca situatia nu este noua. Romii vin de cativa ani la Geneva, iar anul acesta nu s-au inregistrat mai multi imigranti, mai scrie Le Matin.

Tribune de Geneve titreaza "Planul de lupta impotriva cersetoriei ii alunga pe romi". Multi dintre romii din Geneva si-au facut deja bagajul si si-au continuat drumul catre alte locuri, altii au mai ramas sa vada cum evolueaza situatia. Preventiv, scrie cotidianul elvetian, romii s-au interesat cat ii costa drumul inapoi acasa.

Ziarul Le Courrier critica noua strategie a autoritatilor cantonale: dialogul promis romilor fara adapost si fara vreun rost precis in Elvetia nu a ramas decat o promisiune. Geneva numara, potrivit saptamanalului Le Temps, 200 de cersetori, din care peste trei sferturi sunt cetateni romani.

Si in Franta, problema romilor cersetori starneste un interes tot mai larg. Un jurnalist din Montpellier a publicat pe blogul sau un amplu reportaj despre imigrantii romi din orasul Nimes, despre care afirma ca refuza sa beneficieze de serviciile locale de asistenta sociala de teama expulzarii. Romii, mai scrie jurnalistul, migreaza mai ales in Italia, Spania si in sudul Frantei, pentru ca aici iarna este mai blanda si se poate dormi pe strazi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.