Patriarhia Romana si-a exprimat, sambata, speranta ca neintelegerile cu Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, vor fi inlaturate dupa intalnirea si dialogul de pe 22 noiembrie, din Sofia, dintre reprezentantii Patriarhiei Roma
Patriarhia Romana si-a exprimat, sambata, speranta ca neintelegerile cu Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, vor fi inlaturate dupa intalnirea si dialogul de pe 22 noiembrie, din Sofia, dintre reprezentantii Patriarhiei Romane si cei ai Patriarhiei Moscovei. ATACURI. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica a calificat drept a€ždeclaratii emotionale" acuzatiile unor clerici ai Mitropoliei Moldovei, care au calificat reactivarea celor trei episcopii in Republica Moldova, drept a€žnavalirea Romaniei" asupra Republicii Moldova. a€žEste surprinzator ca, atunci cand autoritatile de stat ale Republicii Moldova au recunoscut cele trei episcopii ale Mitropoliei Basarabiei, n-a existat nici o reactie din partea Mitropoliei Moldovei", a adaugat preotul Stoica. Adunati in cadrul unei conferinte speciale in orasul Balti, clericii Mitropoliei Chisinaului si intregii Moldove au adoptat, vineri, o declaratie de protest impotriva a ceea ce ei au numit a€žnavalirea Romaniei asupra tarii noastre". In declaratia adoptata de aproximativ 400 de participanti, decizia de reactivare a celor trei eparhii este calificata drept lipsita de responsabilitate, apreciindu-se ca a€žslujitorii Bisericii Romane au incalcat canoanele apostolicesti, amestecandu-se in treburile altui stat cu o mitropolie autonoma, justificandu-se cu practica regimului nazist, condamnat cu toata strictetea la procesul din Nurenberg". MOTIV DE GALCEAVA. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis, la 23 octombrie, reactivarea a sapte noi episcopii. Intre acestea figureaza trei episcopii in cadrul Mitropoliei Basarabiei: Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, fiind succesoarea spirituala, canonica si istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv, si se subordoneaza Patriarhiei Romane. Pana in 2003, Mitropolia Basarabiei s-a aflat intr-o lupta permanenta in justitie pentru recunoasterea statutului juridic. Statul moldovean a acceptat sa inregistreze Mitropolia si episcopiile sale din subordine doar dupa ce Curtea Europeana de la Strasbourg le-a dat castig de cauza, invocand dreptul la libertatea de constiinta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.