Primele pentru asigurarile obligatorii de malpraxis constituie un profit de suta la suta pentru firmele din domeniu. Pentru prima oara, un reprezentant al Guvernului a recunoscut ca banii medicilor, farmacistilor, asistentilor si spitalelor intra in
Primele pentru asigurarile obligatorii de malpraxis constituie un profit de suta la suta pentru firmele din domeniu. Pentru prima oara, un reprezentant al Guvernului a recunoscut ca banii medicilor, farmacistilor, asistentilor si spitalelor intra integral in buzunarele firmelor de asigurari. „Asiguratorii incaseaza prime pentru malpraxis fara sa plateasca daune pe acest segment“, a afirmat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Si este vorba despre sume de zeci de milioane de euro pe an. „Pacientii pot primi doar despagubiri materiale, nu si morale in cazul in care reclama un medic de malpraxis, intrucat valoarea primelor de asigurare este apreciata de companiile de profil prea mica pentru a fi onorate cererile in al doilea caz“, a declarat Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania. In opinia acestuia, ministrul economiei si finantelor a avut dreptate cand a afirmat ca veniturile asiguratorilor de malpraxis se transforma in proportie de aproape suta la suta in profituri pentru ei.

„Acest tip de asigurare este o iluzie. Desi cadrele medicale platesc primele de asigurare, iar firmele de profil incaseaza anual zeci de milioane de euro, posibilele cauze pentru care ar trebui sa se faca plati nu prea exista“, a explicat ministrul economiei si finantelor, referindu-se la cresterea pietei asigurarilor in intervalul anilor 2015-2017. Secretarul general al CMR sustine ca daunele morale, adica pretul suferintei, nu sunt platite in nici un fel de catre firmele de asigurari. „Primele solicitate sunt foarte mici, pentru ca firmele stiu ca nu vor plati despagubiri. Eu, de exemplu, ca medic legist, platesc o prima de 18 euro pe an pentru o suma de 37.000 de euro. Dar, in cazul unei erori medicale, firma nu imi va acoperi decat daunele materiale. Un chirurg, de exemplu, plateste o prima de 30-50 de euro pe an pentru o asigurare de circa 150.000 de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.