Dupa 9 luni din 2007, sectorul de constructii reprezinta 34,5% din PIB-ul tarii, iar specialistii companiei de consultanta Real Estate Advisory Group estimeaza un varf al activitatii in anul 2011.

Randamentul investitiilor in constructii
Dupa 9 luni din 2007, sectorul de constructii reprezinta 34,5% din PIB-ul tarii, iar specialistii companiei de consultanta Real Estate Advisory Group estimeaza un varf al activitatii in anul 2011.

Randamentul investitiilor in constructii (circa un mild. euro) se plaseaza in zona pe un loc secund, potrivit clasamentului firmei Global Property Guide (7,8% pentru un ap. de 100 mp). Amenintari existente: devalorizarea leului, contextul global si regional, cresterea restantelor la creditele ipotecare.
Capitalizarea actuala a celor 24 emitenti de pe bursa din sectorul de constructii este de peste 1,5 mild. euro. Perspective bune au insa cativa emitenti de pe piata Rasdaq ale caror preturi, in ciuda cresterilor explozive din acest an, nu sunt inca supraevaluate.
Am ales rezultatele anualizate la semestru, iar enumerarea o facem dupa ponderea capitalizarii in piata Rasdaq: 4% Comnord Bucuresti (COSC), peste 0,5% Comcm Constanta (CMCM), SCT Bucuresti (SCTB), Transilvania Constructii (COTR), Cominco Bucuresti (COBS), Constructii Oradea (COBJ) si Constructii Sibiu (CONR). Performantele emitentilor difera prin marje de exploatare, free float, profituri maxime, insa valorile indicatorilor de tranzactionare sunt aproape de sau sub media bursei si ale celor estimate de analistii Erste Bank la nivelul Europei de Est pentru sfarsitul anului (PER de 21,3; P/Bv de 2,5; P/S mediu la nivelul sectorului de constructii de 2-3). La polul opus intalnim o supraevaluare destul de mare pentru Impact si Concefa Sibiu. z

Imotrust cauta echilibrul, dupa ajustare

Incercam sa estimam pe un grafic zilnic evolutia pe termen scurt a emitentului Imotrust Arad (ARCV) din sectorul imobiliar al BVB - sectiunea Rasdaq cu o capitalizare de 241,42 mil. lei la pretul de 2,26 lei (neajustat dupa MCS).

In primele 7 luni ale anului, atractia si evolutia spectaculoasa a pietei bursiere autohtone (s61,8% BET-C anualizat) au dus la cresterea pretului actiunii ARCV, ajustat de la 0,1262 lei/8 ianuarie la un top istoric de 2,1181 lei/20 iulie, randamentul maxim fiind de 1578%/actiune. Cresterea a fost mult influentata de intrarea in actionariat a unor fonduri de investitii straine (Morgan Stanley, MEI Roemenie en Bulgarie, Middle Europe Opportunity).
Cu un profit de 5,5 ori mai mare la semestrul I/2007, insa pe o piata in continua scadere, pretul a coborat cu 26,6%, treptat, catre praguri de suport, foste paliere de rezistenta, ajungand in final sa testeze de trei ori consecutiv minimul local la 1,555 lei. Un punct corect de iesire a fost trasat pe grafic prin linia rosie verticala.
In ultima perioada, coborarea s-a accentuat mai mult in doua zile alternative (-8,33% si -7,65%), semnal puternic pentru continuarea miscarii.
Deoarece pe 15 noiembrie actiunea s-a aflat in prima zi de ex. MCS (1:1, subscriere 0,1 lei/actiune), pretul poate atinge in urmatoarele zile valoarea teoretica de 1,655 lei, care in conjunctura nefavorabila actuala poate fi strapunsa, urmand ca trendul sa testeze cele doua paliere succesive la 1,485 si 1,4 lei.
Nu ne ramane decat sa ne focalizam atentia pe aflarea unui punct de echilibru al pretului intre cerere si oferta (eventual pe palierele indicate mai sus) si apoi sa identificam un punct de intrare daca trendul va fi de crestere, confirmat si consolidat.
Cred ca un punct critic va fi in zona 1,555 lei, unde s-a realizat si un triplu minim anterior, de unde trendul descendent se poate intoarce, iar o consolidare a lui peste pretul de 1,7 lei va reprezenta o tendinta mai accentuata de crestere. Ea poate veni in partea finala a subscrierii la IPO Transgaz sau mai sigur dupa data de 10 decembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.