"Bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale Politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", afirmase joi ambasadorul SUA, ref
"Bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale Politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", afirmase joi ambasadorul SUA, referindu-se la unele amendamente adoptate de deputati si incluse in Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Oficialul american s-a alaturat astfel opiniei exprimate de experti romani si internationali afirmand, printre altele, si ca propunerile de amendamente reprezinta "un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie". Surprins parca de reactiile starnite de propria declaratie, Olteanu a incercat, ieri, sa dea asigurari ca Legislativul va reexamina legea prin care au fost modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala, admitand ca "Parlamentul a gresit".

Liberalii, impartiti in doua tabere
Acuzatiile presedintelui Camerei Deputatilor au reusit sa-i imparta pe liberali in doua tabere. Colegi liberali precum Crin Antonescu sau Ioan Ghise au catalogat declaratia drept una "mai nervoasa", ca fiind un "exces" si chiar o "inabilitate", subliniindu-se ca Olteanu a exprimat un punct de vedere personal, si nu unul al PNL. In plus, Antonescu a admis ca oficialul american are dreptul sa faca aprecieri fara a fi interpretate drept o imixtiune in viata politica interna. Situatia a fost insa agravata, ieri, chiar de unul dintre initiatorii amendamentelor criticate de Taubman, deputatul PNL Ioan Timis, care nu a ezitat sa-l atace dur pe ambasadorul SUA. "Ambasadorul american in Romania si-a depasit in mod clar atributiunile diplomatice si de reprezentare in orice stat din lume. Pentru astfel de declaratii, orice ambasador ar fi fost rechemat de la post sau declarat persona non grata", a plusat Timis.
Nastase si Iliescu vs Geoana
Plecand de la declaratia lui Olteanu, pe care a apreciat-o drept "gafa diplomatica de proportii", liderul PSD Mircea Geoana i-a acuzat pe liberali ca distrug politica externa a Romaniei. "Este regretabil ca doi tineri politicieni liberali, Bogdan Olteanu si Adrian Cioroianu, distrug politica externa a Romaniei, construita cu multa truda in ani si ani de munca si eforturi. PNL s-a transformat intr-un club de scolari teribilisti care fac zdrente relatiile externe ale Romaniei si cu UE, si cu SUA", a aratat Geoana.
In schimb, fostul premier Adrian Nastase a criticat afirmatiile lui Taubman, invocand faptul ca mesajul ar fi trebuit transmis direct institutiilor statului, "nu prin presa, si nu in timpul campaniilor electorale". La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat aprecierile oficialului american drept "impardonabile pentru un diplomat". "Ne-am aflat intr-o perioada de subordonare fata de Moscova si nu mi-amintesc ca un ambasador sovietic sa vina cu declaratii publice despre realitatile din tara", sustine Iliescu. Insa vicepresedintele PSD Vasile Puscas este de parere ca Olteanu a facut o declaratie "foarte neavenita, foarte nelalocul ei".

>> Premierul Calin Popescu Tariceanu a preferat sa arate ca, desi legile criticate de Taubman sunt proaste, diplomatul nu ar fi trebuit sa faca "astfel de declaratii". "Eu n-am pomenit ca, intr-o alta tara europeana, un ambasador al unei tari sa faca comentarii de genul acesta", a spus seful Executivului, invitandu-l totodata pe oficialul american sa-si prezinte punctul de vedere MAE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.