Tot mai multe institutii verifica legalitatea achizitionarii de catre Agentia de Plati in Agricultura a celor 195 de ATV-uri.

Surse judiciare au confirmat ca, in urma articolului aparut in Cotidianul, DNA s-a autosesizat in legatura cu
Tot mai multe institutii verifica legalitatea achizitionarii de catre Agentia de Plati in Agricultura a celor 195 de ATV-uri.

Surse judiciare au confirmat ca, in urma articolului aparut in Cotidianul, DNA s-a autosesizat in legatura cu achizitionarea ATV-urilor de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Procurorii DNA vor verfica atit aspectele ce privesc preturile de achizitie, cit si legalitatea licitatiei.

"Toate institutiile cu atributii de control au anuntat ca s-au autosesizat dupa materialul din presa si ca vor veni sa faca verificari privind achizitia de ATV-uri. Asteptam oameni de la IGP, de la DNA, de la Corpul de Control al premierului si de la Corpul de Control al Ministerului Agriculturii. Deocamdata au inceput verificari doar inspectorii ministerului si cei de la APIA. Reprezentantii Corpului de Control al premierului doar au trecut pe aici zilele trecute, dar nu au inceput inca vrificarile. Asteptam scrisorile de misiune de la toate aceste institutii", a spus directorul general al APIA, Dan Gherghelas. El s-a aratat multumit de initiativa institutiilor de control. "Din punctul meu de vedere este foarte bine. Salut demersul lor pentru ca in acest fel se vor clarifica lucrurile", a spus Gherghelas.

APIA a cumparat la inceputul acestei luni 195 de ATV-uri la preturi foarte mari dupa ce conducerea Agentiei a decis ca nu mai au nevoie de masini si ca prefera ATV-urile. Cum suma totala stabilita pentru licitatie avea in vedere achizitionarea de autoturisme 4X4, s-a ajuns ca ATV-urile sa fie cumparate la preturi mai mari decit cele cheltuite pentru achizitionarea unor masini de teren. Automobilele au fost cumparate de la firma American ATV, in urma unei licitatii la care s-a inscris doar aceasta firma.

Potrivit primelor date furnizate de Agentie, s-au platit 24.000 de euro pentru un ATV, dar, ulterior, APIA a revenint si a anuntat ca, din greseala, a oferit date eronate. Insa, chiar conform noilor preturi furnizate de Agentie, pentru primul lot de 70 de ATV-uri marca POLARIS RANGER 4X4 700 XP EFI APIA va plati 4.266.835 lei, ceea ce conduce la o valoare unitara de 18.399 de euro, in conditiile in care valoarea de catalog a ofertantului a fost de 15.899 de euro. Pentru alte 125 de ATV-uri marca POLARIS SPORTSMAN 500 X2 APIA va plati 5.412.191 de lei, ceea ce conduce la o valoare unitara de 13.070 de euro, iar valoarea de catalog a ofertantului a fost de 12.555 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.