Guvernul rus acuza OSCE ca a inventat scuze pentru anularea monitorizarii alegerilor legislative.

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si-au anulat actiunea de monitorizare a alegerilor legislativ
Guvernul rus acuza OSCE ca a inventat scuze pentru anularea monitorizarii alegerilor legislative.

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si-au anulat actiunea de monitorizare a alegerilor legislative din Rusia. "In pofida incercarilor repetate de obtinere a vizelor ruse pentru expertii si observatorii OSCE, acestea au fost respinse in mod repetat", a informat Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului. Decizia vine la citeva zile dupa ce Rusia a anuntat ca numarul observatorilor straini va fi de trei ori mai mic decit la precedentele alegeri.

Decizia OSCE a fost primita cu iritare la Moscova. "Au inventat dificultati in obtinerea vizelor ruse, ca sa aiba scuza pentru a anula misiunea", arata ministerul intr-un comunicat citat de NewsIn. Diplomatia rusa a mai precizat ca trebuie depuse eforturile necesare, definirea comuna a formatului organizatiei pentru misiunea de monitorizare. Comisia Europeana si-a exprimat insa regretul fata de anularea misiunii OSCE. "Asteptam ca Rusia sa isi mentina asigurarile date de presedintele Vladimir Putin la summitul UE-Rusia de la Mafra (in octombrie) ca alegerile vor fi transparente si regulile internationale pentru alegerile democratice vor fi respectate", a precizat purtatorul de cuvint al Comisiei.

Cu toate ca data oficiala la care sint programate este 2 decembrie, alegerile legislative ruse au inceput vineri pentru crescatorii de reni, marinari, graniceri si alte persoane din cele mai izolate regiuni ale acestei tari, pentru a li se permite accesul la sectiile de votare. "Numararea voturilor va fi efectuata imediat, dar datele nu vor fi facute publice decit dupa finalul scrutinului din intreaga tara", a spus Elena Dubrovina, membru al Comisiei Electorale Centrale, adaugind ca doar nivelul de participare poate fi facut public inainte de 2 decembrie. Scrutinul va incepe si la bordul celor peste 140 de nave rusesti desfasurate in Extremul Orient, precum si la statiile meteo si la punctele de trecere a frontierelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.