Un sondaj realizat la cererea Colegiului Medicilor Iasi arata ca pacientii sunt convinsi ca erorile medicale se produc din cauza slabei pregatiri profesionale. Totodata, medicii si-au manifestat neincrederea in asigurarile de malpraxis.

Potrivit sondajului „Vinovati si vina in medicina. Despre responsabilitatea in sistemul medical actual“, realizat in luna noiembrie, pacientii realizeaza, in general, diferenta dintre termenii de eroare si greseala medicala si prefera sa o reclame la Colegiul Medicilor. In lipsa unor delimitari clare, pacientii considera ca orice esec intr-o terapie reprezinta o greseala.

„Exista cel putin trei elemente comune la medici si pacienti: neincrederea in polita de malpraxis a societatilor de asigurari, portretul medicului ideal care ar minimaliza riscurile si increderea in Colegiul Medicilor. Este prima investigare sociala de acest gen pe aceasta tema din Romania, potrivit datelor mele“, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania. In cazul in care doresc sa reclame o greseala medicala, cei mai multi dintre pacienti s-ar adresa Colegiului Medicilor (33,6%).